28.03.2022.

10:44

Foto: Foto: freepik.com/ArthurHidden

Magazin

IMAĆETE NAJLEPŠE ORHIDEJE IKADA! Inženjer poljoprivrede N. Petrušić za Informer.rs otkriva KAKO pravilno da gajite ovu prelepu biljku!

Ukoliko ste ljubitelj cveća, sigurni smo da su i divne orhideje na vašoj listi omiljenih biljaka. 

Ipak, mnogi su takoreći u strahu da gaje ovo cveće, jer deluje kao da mu je potrebna veoma specifična nega. Međutim, to nije baš tako. 

Istina je da orhideja možda zahteva specifičnije uslove, od na primer kaktusa, ali to ne znači da treba da odustanete od toga da je imate u svom domu. 

Kako pravilno da je gajite i kako da vam što duže traje, otkriva za Informer.rs mast. inž. polj. N. Petrušić:

- Orhideju je najbolje držati na mestu gde ima dosta sunčeve svetlosti, ali ne sme biti na direktnom suncu. Optimalna temperatura za gajenje u kući je zapravo sobna temperatura (od 18 do 25 stepeni). Orhideju je najbolje zalivati u rano jutro, sa vodom koja je odstajala, tj. nije direktno sipana sa česme - navodi Petrušić i objašnjava zbog čega je važno da voda ne bude direktno sa česme:

- Iako nama možda deluje da je voda sa česme optimalne temperature, to baš i nije tako, ona je zapravo hladna, a hladna voda štetno deluje na zemlju u kojoj se nalazi cveće - ističe Petrušić i nastavlja:

- Zalivanje u vreme cvetanja treba da bude 2 puta nedeljno, dok kada miruje, jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Kada se zalije biljka, eventualni višak vode ocediti iz saksije, da ne bi došlo do oštećenja biljke. Kako bi vaša orhideja bila zdrava, poželjno je i vršiti prihranu, sa preparatima koji su namenjeni baš za nju - završava Petrušić.

BONUS VIDEO: