06.04.2022.

14:26

Foto: Freepik

Magazin

OTKRIJTE KADA VAM NEKO NE GOVORI ISTINU! 10 laži najmanje čujemo u toku dana

Međutim, ubedljivo laganje nije uvek lako, a posebno zbog toga što se lažov odaje brojnim podsvesnim gestovima.

- Mikroekspresije su jedan od najboljih pokazatelja da vas neko laže jer se dešavaju podsvesno i ne postoji način da ih lažov zaustavi. Te mikroekspresije traju kraće od četvrtine sekunde i dešavaju se pre nego što osoba "namesti" izraz lica koji želi da prikaže drugima, kaže stručnjak za govor tela Robert Fips, koji navodi nekoliko sigurnih znakova koji odaju i najboljeg lažova.

Evo o čemu je reč.

Pokreti očima

Gledajte ljude u oči da biste utvrdili da li vam govore istinu. Većina ljudi će pogled skrenuti ulevo kada pokušava da prizove neke uspomene. A ako ih pitate u vezi sa nečim što su videli, a oni ne pogledaju levo, sve su šanse da izmišljaju priču - savetuje Fips.

Informer

Laganje

Pokreti rukama

Kada osoba laže, ne kontroliše ruke, pa su pokreti nesinhronizovani sa njenim govorom. Dok mozak smišlja priču, ruke su u pokretu da bi popunile prazninu dok ne izgovore laž.

Treptanje

Kada osoba laže, trepće manje ili više u odnosu na uobičajeno treptanje. Iskusni lažov najčešće gleda pravo u vas dok vas laže, ali će treptati manje, dok će osoba koja nije tako iskusna u laganju uglavnom treptati više.

Pokreti nogu i stopala

Kada neko laže, češće pomera noge i stopala, jer na taj način pokušava da se oslobodi negativne energije i stresa zbog laganja. Prekrštanje nogu, odizanje peta od poda i obmotavanje stopala jedne noge oko zgloba druge, uglavnom su dobri znaci da je takvoj osobi neugodno, tj. da vas laže.

BONUS VIDEO: