10.04.2022.

13:17

Foto:

Magazin

7 velikih razlika između PSIHOPATE i SOCIOPATE koje morate znati!

Iako deluju slično, i zapravo i imaju neke sličnosti, poput potpunog zanemarivanja društveno prihvatljivog ponašanja, zakona, tuđih osećanja, nedostatka krivice i (ponekad) nasilne sklonosti, takođe postoje neke velike razlike između psihopata i sociopata.

1. Priroda naspram odgajanja

Glavna razlika između dva "čudovišta" je kako su stvorena.

Sociopate: rezultat odgajanja. Nasilno vaspitanje ili druga takva trauma iz detinjstva, može dovesti do toga da neko postane sociopata.

Psihopate: rođeni sa lošim vijugama. Deo mozga zadužen za kontrolu impulsa i emocija je nerazvijen, što ih dovodi do toga da se rađaju kao psihopate.

2. Emocionalna stabilnost

Sociopate: eksplozivni i anksiozni. Oni se ljute i kada im padne šešir. Nisu tako dobri u skrivanju svojih emocija, već otvoreno krive druge ljude za svoje probleme. Otprilike, "Ti si kriv što sam se uboo u nožni prst!" Sociopate su veoma impulsivne i nemaju strpljenja.

Psihopatie hladni, smireni i pribrani. Tako su hladni, da ćete pomisliti da su stalno na lekićima.

3. Sposobnost povezivanja sa ljudima

Sociopate: generalno su loši ljudi, ali mogu bar donekle razumeti ljudske emocije.

Psihopate: potpuno nesposobni da osete kajanje ili krivicu. U stvari, istraživanja su pokazala da kada se prikazuju nasilni filmovi, psihopate se zapravo osećaju smirenije, za razliku od normalnih ljudi, koji se osećaju više uznemireno kada razmišljaju o nasilju.

Informer

psihopata

4. Izbor karijere

Sociopate: teško održavaju posao, što se sve vraća na način na koji su odgajani.

Psihopate: imaju tendenciju da budu veoma inteligentni i upravljaju uspešnim karijerama. Oni su pravi manipulatori i mogu izgledati kao veoma simpatični. Psihopate su u stanju da oponašaju ljudske emocije, čak i ako ne mogu lično da ih dožive.

5. Kriminalne sklonosti

Sociopate: imaju tendenciju da budu veoma nepredvidivi i impulsivni. Iako je nasilje retko, ono se dešava.

Psihopate: pedantni u planiranju, pazeći da ih ne uhvate. Čak i ako nisu nasilni, psihopate često čine krivična dela kao što su prevare ili pranje novca.

6. Odnosi

Sociopate: mogu imati veze, koliko god strašne bile. Pošto je njihovo ponašanje naučeno, a ne urođeno, i dalje osećaju dovoljno da mogu da saosećaju i razumeju ljude.

Psihopate: formiraju odnose na osnovu onoga što mogu da izvuku iz njih. 

7. Spoljašnji izgled

Sociopate: verovatno će imati promene u svom izgledu. Oni mogu imati nekontrolisanu narav i biti lako iritirani ili veoma neorganizovani.

Psihopate: glatki kao puter. To je jednostavno tako. Oni su šarmantni, laskavi i lepo govore.