08.05.2022.

13:44

Foto: Freepik.com

Magazin

KAKO PROĆI NA RAZGOVORU ZA POSAO? Budite ono što - NISTE!

Postoji recept za postizanje dobrih rezultata na razgovoru za posao uz pomoć kojeg možete oduvati svoje konkurente, tvrde naučnici. Prvi utisak, ili preciznije rečeno prvih sedam sekundi, je presudno – razradite dobru strategiju, prilagodite stav, ali i govor tela…

Trka s vremenom

Da biste ostavili dobar prvi utisak vodite računa o držanju tela, rukujte se, uspostavite kontakt očima, osmehnite se i lagano podignite obrve. Pre nego što zakoračite u sobu za sastanke i pozdravite pretpostavljene jasno definišite kakav utisak želite da ostavite i tome svesno prilagodite stav. Na zaboravite na držanje tela jer šaljete neverbalnu poruku o svom statusu i samopouzdanju.

Informer

Ma koliko vam situacija bila stresna, osmehnite se

Ruka ruci

Na popisu neverbalnih signala ključnih pri ostavljanju prvog utiska je i rukovanje.  U proseku su potrebna čak tri sata neprekidne interakcije da biste postigli onaj isti nivo prisnosti u komunikaciji koju u trenu uspostavljate rukovanjem, pokazuje istraživanje, pri čemu je način na koji se to izvodi daleko važniji nego što se misli.  

Zauzmite lični prostor (u poslovnoj komunikaciji  je to obično najmanje 60 centimetara)  - držite se uspravno podignute glave i ramena lagano zabačenih unazad jer su to neverbalni signali samopouzdanja i kompetentnosti. Ma koliko vam situacija bila stresna, osmehnite se. Osmeh otvara sva vrata i znak je dobrodošlice, njime šaljete poruku da ste prijateljski raspoložena i pristupačna osoba.

Ko jaje jajetu

Stučnjaci poručuju - kada se nađete oči u oči s ispitivačem, umesto da se svim silama trudite da budete jedinstveni i drukčiji, potrudite se da budete što sličniji njemu. Istraživanje je pokazalo da se procene anketara ne temelje isključivo na širokoj paleti znanja i veština kandidata. Dok razgovaraju s kandidatima, ispitivači najčešće uopšte ne traže osobu koja je apsolutno najbolja za traženi posao, nego podsvesno tragaju za osobom koja je najsličnija njima. Stoga, dok anketar pomno analizira vas, i vi diskretno skenirajte njega kako biste svojim nastupom mogli da mu budete što sličniji - da li je u nastupu energičan i tvrd ili smiren i pasivan I da li se drži okvira poslovne kulture ili se služi niskim udarcima.

Informer

Potrebna su čak tri sata neprekidne interakcije za isti nivo prisnosti koji donosi rukovanje

Vrlo je važno i da mudro iskoristite početak razgovora. Začinite ga s nekoliko dobro sročenih i uvežbanih rečenica kojima ćete poslati konkretnu poruku o sebi i tako uticati na stav ispitivača.