Autor: Informer.rs

27.05.2022.

12:42

Foto: Pixabay

Magazin

Ljubimci pomažu u borbi protiv STRESA! Samo 5 minuta maženja i milovanja životinje dovoljno je da osetite PROMENU

- Vlasnici kućnih ljubimaca koji imaju blisku emocionalnu vezu sa svojom životinjom uz njenu pomoć mogu lako da se smire ako su napeti i nervozni - rekla je doktorka Andrea Bic, šefica tima istraživača koji su pratili emocionalne promene u interakciji ljudi i životinja.

Što je osoba bliskija životinji, veći je efekat maženja bez obzira na to da li je reč o psu, mački ili zecu. A efekat je obostran jer i životinja oseća lučenje hormona oksitocina, koji vraća osmeh na lice.

Informer

Stres 

Stres je vodeći uzrok brojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promene težine...

Miris lavande ublažava anksioznost i smiruje um i telo, pa pomaže da lakše zaspite, a sličan efekat ima čaj od kamilice.

Ova biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

Čak i oni koji nemaju kućne ljubimce mogu da se opuste igranjem sa tuđom životinjom, ali kako kaže Bicova uslov je da osoba koja traži smirenje zaista voli životinje.

BONUS VIDEO: