29.05.2022.

18:39

Foto: Shutterstock

Magazin

6 ZNAKOVA da ste SREĆNA OSOBA! Male stvari za koje možda niste zamišljali da su presudne!

Sprovođenjem eksperimenata i istraživanja naučnici su otkrili neke male stvari za koje možda niste mogli ni da zamislite da mogu da budu znaci sreće. Ima ih šest.

1. Uvek kasnite 

Ljudi koji uvek kasne su srećniji i čak žive duže. Oni koji kasne obično su optimističniji u pogledu upravljanja vremenom. Oni misle da mogu da urade hiljadu stvari u kratkom vremenskom periodu, ali zapravo kasne. Oni koji kasne su takođe smireniji i ne paniče u užurbanim situacijama.

Informer

Dobra strana kašnjenja

2. Rano se budite

Pokazalo se da su ranoranioci najsrećniji. Istraživači su uporedili juranje ševe i noćne sove i otkrili da su ove druge manje zadovoljne svojim životom i da imaju više mentalnih bolesti. Oni koji se rano probude uglavnom imaju genetsku komponentu koja neutrališe depresiju i hronične bolesti.

3. Imate sestru

Sestre podstiču otvoreniju komunikaciju u porodicama, što dovodi do boljeg emocionalnog snalaženja. Glavni razlog je verovatno taj što je devojčicama lakše da pričaju o emocijama nego dečacima. Osim toga, sestre poboljšavaju vaše društvene veštine, a dečaci bolje komuniciraju sa devojčicama, piše brightside.

Informer

Sestra donosi sreću

4. Radite kao cvećar ili baštovan

Zanimljivo je da su cvećari i baštovani najsrećniji među svim profesijama. Čak ni prestižni i dobro plaćeni poslovi ne pružaju istu količinu sreće. Na primer, najmanje srećni radnici su kadrovi i IT stručnjaci, kao i bankari.

5. Živite u Finskoj

Ujedinjene nacije redovno, na godišnjem nivou, donose izveštaj u kome se ocenjuje sreća u svakoj pojedinačnoj državi. Među najvažnijim faktorima koji se uzimaju u obzir su očekivani životni vek i socijalna podrška. Stanovnici Finske su prošle godine proglašeni za najsrećnije građane na svetu, a tamo je sveukupno zadovoljstvo životom veće u odnosu na druge države.

Informer

Finci su najsrećniji na svetu

6. Jedete puno voća i povrća

Studije otkrivaju da ukoliko povećate unos voća i povrća sa 3-4 porcije na 8 porcija dnevno možete da budete srećniji nego ranije. Količina sreće koju dobijate je jednaka onoj nakon  pronalaženja novog posla.