Autor: Informer.rs

29.06.2022.

12:27

Foto: Printscreen You Tube Chiku The Explorer

Magazin

TAJNA VRATA U SVEMIR! Mističan kompleks star 300 godina očitava SUDBINU, a i precizno računa VREME važnih DOGAĐAJA (VIDEO)

Ovo čudesno mesto je kompleks astronomskih alata koji rade i danas, a izgleda neobično jer okolo ima skulpture.

Kompleks na otvorenom ispunjen je zidovima i stepenicama koje nigde ne vode, a kada se uporedi sa gradskom palatom koja ga okružuje, ili hramovima Govind Dev Ji i Hawa Mahal u blizini, deluje skromno bez bogatih ukrasa.

Skup od 20 skulptura, odnosno jantri koje mogu da mere položaj zvezda i planeta i precizno određuju vreme, podsećaju na geometrijske alate. Ta genijalna arhitektonska rešenja služe za razumevanje astronomije, kao i u tradicionalnoj astrologiji za izradu natalnih karata i predviđanje povoljnih datuma za važne događaje.

Jantar znači instrument, a mantar označava kalkulator, tako da svaka jantra u kompleksu ima matematičku ulogu. Dok sunčani satovi pokazuju lokalno vreme i tačno određuju položaj sunca na hemisferi, drugi instrumenti mere kretanje zvezda i planeta, piše Punkufer.hr

Džinovski sunčani sat koji nosi naziv Samrat Yantra najlakše je uočiti: trouglasti zid od 27 metara ima dve tanke, polukružne rampe koje se šire poput krila. Pokazuje tačno vreme.

Zvezdarnica u Jaipuru, koja je dovršena 1734, najveća je i najkompleksnija u Indiji, a prepoznao ju je i UNESCO kao vrednu baštinu jer predstavlja inovacije u arhitekturi i astronomiji.

BONUS VIDEO: