30.06.2022.

09:35

Foto: Outdoor & travel adventures by Marino Mazor

Magazin

ISLAND JE DEFINITIVNO DRUGA PLANETA! Pustolov opisao svoje NEVEROVATNO ISKUSTVO - mesto u kojem NOĆ NE POSTOJI, a STRUJA i VODA su BESPLATNI (FOTO)

On je putovao autostopom po Islandu deset dana, a onda je konačno stigao kući gde je sumirao utiske sa putovanja. Na svom blogu opisao je pustolovinu, a Island doživeo kao drugu planetu u kojoj noć ne postoji.

 - Nakon jedanaest dana autostopiranja po Islandu kući sam i pregledam slike. Sve izgleda kao da sam još jednom prosanjao neki davno zaboravljeni san. Kratak, ali intenzivan. Kada noć ne postoji, dvadeset i četiri sata se stvarno znaju rastegnuti u nedogled, a dani se stapaju u razvučenu masu vremena -  rekao je Marino.

Ovaj pustolov opisao je Island kao drugu planetu na kojoj su struja i voda besplatni, a prosečna plata oko 3.000 evra.

10 stvari koje izdvaja

1. Minimalna plata na Islandu iznosi oko 3.000 eura ( iznajmljivanje stana od 50 m kvadrata iznosi 1.500 eura )

2. Režije, odnosno struja, voda i topla voda na koju se i greju su gotovo besplatne

3. Voziti električni auto na Islandu je pun pogodak, sobzirom da struju proizvode preko vetra i termoelektrana ( termoelektrane pretvaraju toplinu vode iz podzemnih termalnih izvora i gejzira u električnu energiju )

4. Čitav Island ima oko 376 248 stanovnika, a sam Rejkavik 135. 422 stanovnika

5. Na otoku ima preko 130 vulkana od kojih je oko 30 i dalje aktivno

6. Vulkanski i termalni fenomeni nastaju jer se Island nalazi na pukotini između američke i euroazijske tektonske ploče koje se stalno odmiču

7. Zemlja koja je većinu vremena u polarnoj noći ( uglavnom potpunom mraku ) ili polarnom danu ( uglavnom potpunom danu )

8. Svake nedelje Island pogodi oko 500 zemljotresa, uglavnom manjih i neprimetnih

9. Vatnajokul (Vatnajökull) je najveći glečer u Europi i svojom površinom zauzima oko 10 odsto površine Islanda

10. Planeta vode. Island krasi preko 10 000 malih i velikih slapova! U jednom trenutku samo prestaneš obraćati pažnju na njih

BONUS VIDEO: