30.07.2022.

09:50

Foto: pexels.com

Magazin

NEŽNE I PREFINJENE! Devojčice koje nose ovo ime su veoma miroljubive!

Značenje imena Lana

Pretpostavka je da je Lana skraćeni oblik slovenskog imena Svetlana, pa je shodno tome i značenje „svetla“. Posebno je ovaj nadimak poznat u Rusiji, gde je ime Svetlana postalo popularno u ranom 19. veku zahvaljujući pesniku Vasiliju Žukovskom i njegovoj istoimenoj baladi o Svetlani koja se budi.

Lana se uglavnom smatra omiljenim oblikom Svetlane, ali takođe može biti kratki oblik imena koja završavaju na „lana“ pa shodno tome i značenje imena.  

Na našem jeziku bi ime Lana bilo izvedeno od imena Svetlana ili od istoimene biljke „lan“. Treba se osvrnuti i na pretpostavke da je ovo ime irskog porekla i da u prevodu znači “mirna”, odnosno da je latinskog porekla i da se vezuje za nežnu, miroljubivu, prefinjenu i lepu devojku.

Informer

Devojka koja nosi ime Lana važi za nežnu, miroljubivu i veoma lepu

Ispod navodimo šta ime znači na drugim jezicima, iako je irelevantno za tumačenje imena ali može biti zanimljivo:

Na španskom „lana“ znači „vuna“.
Na baskijskom „lana“ znači „posao“.
Na češkom „lana“ znači „konopci“.

Popularnost imena Lana

Ime Lana je poslednjih godina u modi. Mladi roditelji ga rado daju u svim zemljama bivše Jugoslavije. Ovo ime je već odavno poznato na engleskom govornom području, posebno u Americi.

Na engleskom govornom području

Na engleskom govornom području ime Lana je postalo popularno tokom kasnih tridesetih godina zbog filmske zvezde Lane Tarner (rođena 1921. kao Džulija Džin Tarner). I u njenom slučaju, Lana je bilo umetničko ime, koje je posle prihvaćeno i tih godina se davalo devojčicama u Americi. Međutim, ubrzo nakon toga je palo u zaborav.

U Americi ime Lana je dosta popularizovano uz slavnu karijeru Lane Tarner sa nadimkom "The Sweater Girl“, što bi značilo „devojka u džemperu“. Publika je bila očarana oblom figurom ispod njenog džempera, a sa njom je postalo popularno i njeno lijepo ime. Ime Lana je vrlo brzo nakon pojave Lane Tarner na sceni postalo popularno krajem 1930-ih i 1940-ih. U Americi ovo ime nikad nije bilo favorit.

Informer

Na našim prostorima

Danas je Lana najpopularnija upravo na našem podneblju i to ponajviše u Hrvatskoj i Sloveniji, a rangirana je na 24. mestu u Beogradu i isto na 24. mestu u Bosni i Hercegovini.  

Konačno, kako se potok koji protiče kroz Tiranu zove Lana, tako se smatra da je Lana “ona koja tiho i mirno teče, ali stiže daleko i svaki cilj ispuni”.

Možemo reći da iako je Lana ime multietničkog karaktera, ona je ipak karakteristična za naše podneblje. 

BONUS VIDEO:

 
$bp("Brid_59162207", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1063891"});