Autor: Informer.rs

04.08.2022.

11:27

Foto:

Magazin

OVAKO ĆE KONTROLISATI ULAZAK U VENECIJU! Veliki brat prati i gondole na vodi - 10 EVRA najskuplja karta

Od 16. januara iduće godine, podsetimo, da bi se ušlo u Veneciju, moraće da se kupi karta isto kao kada idete u neki muzej. Na taj način Venecija želi da se zaštiti od prekomernog broja posetilaca, pošto to samim turistima onemogućava prijatan obilazak grada, a stanovnicima normalan svakodnevni život.

Do tada, gradske vlasti Venecije obavezale su se da će sprovesti veliku svetsku kampanju kojom će objasniti turistima kako će sve to da funkcioniše po novim propisima.

Mi vam prenosimo najvažnije.

Ko plaća ulaznicu?

Posetioci koji dolaze javnim prevozom ili individualno na samo jedan dan prethodno će morati da rezervišu ulaznicu. Oni koji posećuju okolna ostrva kao što su Burano i Murano takođe će morati da se registruju i plate, ali jedna ulaznica je dovoljna čak i ako turista želi da obiđe više ostrva.

Ulazak neće plaćati stanovnici regije Veneto, studenti, oni koji posećuju članove porodice u gradu, kao i gosti koji će noćiti u Veneciji jer plaćaju boravišnu taksu.

Informer

Venecija

Kako rezervisati?

Sistem onlajn rezervacija na više jezika biće dostupan na jesen za posetioce koji unapred žele da rezervišu svoje putovanje u Veneciju.

Posle rezervacije, posetioci će dobiti QR (kju ar) kod koji će morati da pokažu kontrolorima karata i koji im omogućava popuste na javni prevoz i ulazak u muzeje.

Ko se švercuje plaća kaznu do 300 evra

Posetioci koji dođu bez ulaznice moraće da plate punu naknadu od 10 evra i podležu kaznama od 50 do 300 evra.

Sav prihod od ulaznica biće uložen u usluge koje će pomoći stanovnicima grada, što uključuje održavanje, čišćenje i smanjenje troškova života.

Kako će se proveravati karte?

Kontrolori karata biće raspoređeni po celom gradu i proveravaće ulaznice posetilaca ili dokaze zašto ne treba da plate kartu. Još se razmatra i uvođenje kapija na nekim lokacijama u gradu, poput železničke stanice.

Osim toga, turisti će biti praćeni i iz kontrolne sobe opštine Venecija, što je mnoge podsetilo na rijaliti program "Veliki brat" zato što je opremljena sa više od stotinu monitora koji direktno prikazuju video-zapise sa 360 kamera i 40 brojača osoba na javnim mestima, trgovima, čak i u gondolama na vodi. Prisustvo turista moći će da se prati i preko telefonskih ćelija.

bonus video: