Autor: Informer.rs

05.08.2022.

08:43

Foto:

Magazin

NAUČNICI OTKRILI NEŠTO NEVEROVATNO! Tajanstveni oblici života možda daju odgovor o životu na Marsu? (FOTO)

Mikrobi se mogu pronaći skoro svuda i najmanji su živi organizam na Zemlji.

Podzemne strukture na Havajima u kojima dopire jako malo svetlosti nastale su pre 65 i 800 godina. U njima se mogu naći i toksični minerali i gasove. Ipak, havajske pećine od lave su prepune naslaga mikroba.

Uzroci naslaga u pećini uzimani su u intervalima između 2006. i 2009, a zatim ponovo u periodu od 2017. do 2019. godine, a otkrivaju još više jedninstvenih oblika života. Kada su naučnici istraživali uzorke, nisu mogli da ih uporede ni sa jednom poznatom vrstom.

 - Ovo ukazuje da su u pećinama nastali nedovoljno istraženi različiti ekosistemi -  pišu autori studije, prenosi Sajens alert.

Raznovrsnost mikroba među lokacijama bila je ogromna. U otvorima koji su stari između 500 i 800 godina nađene su mnogo raznovrsnije populacije mikroba nego na geotermički aktivnim mestima ili na onima koja su nastala pre manje od 400 godina.

 - Ovo nas dovodi do pitanja, da li ekstremno okruženje pomaže u stvaranju interaktivnijih mikrobnih zajednica, sa mikroorganizmima koji više zavise jedni od drugih? - pita se mikrobiolog Rebeka Preskot sa Univerziteta Havaji u Manoi.

"I ako jeste, šta je to u ekstremnim okruženjima što doprinosi da se ovo dogodi?".

 - Sve u svemu, ova studija pomaže da se ilustruje koliko je važno proučavati mikrobe u ko-kulturi, umesto da ih uzgajamo u laboratoriji (kao izolate) - navod Preskot.

 - U prirodi, mikrobi ne rastu izolovano. Umesto toga, oni rastu, žive i stupaju u interakciju sa mnogim drugim mikroorganizmima u moru hemijskih reakcija sa drugim mikrobima. To onda može promeniti njihov genski izraz, utičući na ono što su njihovi zadaci u zajednici -  zaključuje mikrobiološkinja.

bonus video: