09.09.2022.

17:43

Foto:

Magazin

KRALJICA ELIZABETA DRUGA JE OBOŽAVALA PSE, A POSEBNO OVU RASU! Jednako su bili članovi njene porodice!

1933. godine tada 7-godišnja princeza zatražila je psa rase Velški korgi Pembruk nakon što je upoznala ljubimca svoje drugarice. Nije poznato zašto ju je baš ova pasmina toliko privukla. Poznavaoci kraljevske porodice nagađaju da je uživala u njima zbog njihove energije i duha.

Živahni psi u to vreme uglavnom su se uzgajali u Velsu i još uvek su bili prilično neuobičajeni u Engleskoj, ali Elizabetin otac, kralj Džordž VI, koji je i sam bio ljubitelj pasa, pronašao je uzgajivača. I tako je psić Duki postao član kraljevske porodice. Njegov dolazak označio je početak duge veze između princeze Elizabete II i korgija.

Duki je bio prvi od 30 korgija i dorgija koje je kraljica imala tokom svog života.

Na svoj 18. rođendan Elizabeta je dobila ženku korgija po imenu Suzan, koja joj je postala verna pratiteljka kroz neke od najvećih životnih prekretnica. Suzan je bila uz nju na krunisanju, venčanju, čak i na medenom mesecu s princom Filipom.

Suzan je prvo leglo dobila 1949. Njeni potomci započeli su dinastiju pasa kraljevske porodice. Uginula je 1959., s 14 godina, ali 14 generacija Suzaninih potomaka živelo je s kraljicom, sve dok poslednji korgi Vilou nije uginuo 2015. Kraljicu je to posebno pogodilo jer je to označilo kraj Suzanine loze.

Zanimljivo je i da je kraljica stvorila vlastitu hibridnu rasu nazvanu dorgi. Sa sestrom, princezom Margaret, 1970-ih je kombinovala jazavčare i korgije.

Odnos kraljice prema psima

U knjizi Brajana Hoja iz 2013. "Royal Pets by Appointment", otkriveno je da se sa kraljičinim korgijima postupalo vrlo pažljivo. Svakoga dana u 17 sati im se posluživala večera, poput bifteka i pilećih prsa. Jeli su jela koja su bila prikladna za kralja ili kraljicu. Elizabeta II navodno je povremeno sama hranila svoje pse, a autor knjige kaže da im je ponekad s ljubavlju prelivala umak preko hrane.

Psi su uticali i na kraljičin imidž. Neki su primetili da je u javnosti izgledala "toplije" kada bi je pratila životinja. Takođe, psi su bili način da lakše probije led pri upoznavanju novih ljudi.

Kada se osećala loše, kraljica bi hranila i šetala svoje pse. Kad je princ Filip umro prošle godine, dobila je dva šteneta korgija kako bi joj pomogli. Nažalost, jedno štene uginulo je samo mesec dana nakon njenog supruga.

Iza kraljice su ostala četiri psa: dva korgija - Kendi i Muika, mešanac korgija i jazavčara po imenu Sendi i Lisi, koker-španijel kojeg je nazvala po sebi. Nema sumnje da i psići tuguju zbog njenog odlaska. Jer, kao što je Elizabeta II jednom rekla: "Moji korgiji su moja porodica."

BONUS VIDEO: