Autor: Informer.rs

24.09.2022.

11:46

Foto: Pixabay

Magazin

KRALJEVSKI PSI NA CENI! Uzgajivači pasa očekuju porast interesovanja za rasu pasa korgi posle smrti Elizabete II

 Kako prenosi BBC, potražnja za korgijima ili "kraljevskim psima", kako ih još zovu, bila je posebno izražena 1936. godine kada je, tada princeza, kao devojčica dobila na poklon prvog psa i kasnije drugog iste rase za 18. rođendan.

Informer

Korgi

- Prema statistikama Kluba uzgajivača pasa, broj registracija korgija beležio je očigledan skok tih godina. Uzgajivači su imali muke da namire tržište rasom koja je odjednom postala veoma popularna - rekla je Kjara Farel, direktorka biblioteke i zbirki Kluba uzgajivača pasa.

Ona podseća da je ova rasa pasa utemeljena upravo zahvaljujući kraljevskoj porodici a od potomaka kraljičine ljubimice Suzan, narednih šest decenija razvijala su se legla tih pasa i van Britanije. Potražnja za njima je skočila oko 30 odsto i tokom emitovanja serije "Kruna", čija je tema upravo život engleske kraljice i dvora.

Informer

Pametni i druželjubivi

Korgiji sa pametni i poslušni psi, odani porodici i dobri čuvari. Jedina mana im je što se mnogo linjaju.
visina 25-30 cm
težina mužjaci 10-12 kg
ženke 9-11 kg
životni vek 12-15 godina

U Srbiji su "kraljevski psi" među pet omiljenih rasa kućnih ljubimaca.

Sanja Petrović, vlasnik odgajivačnice pasa rase korgi pembrok, potvrđuje da su ovi psi omiljeni za druženje, ali da se za njih više interesuju kupci iz inostranstva.

- Razlog je u tome što su u zemljama Evropske unije ovi psi i do pet puta skuplji nego kod nas, a naši psi imaju pedigre, dobro brinemo o njima i daju zdravo potomstvo. Moje ženke, a to su majka i ćerka, vode poreklo iz legla sa britanskog dvora - objašnjava ona.

U Evropi ovi psi koštaju u proseku oko 5.000 evra.