02.10.2022.

15:11

Foto: Instagram/kein

Magazin

Budućnost na delu! Kako je NASTALA haljina U SPREJU koja je zapanjila svet? (VIDEO)

Pariska nedelja mode imala je veliko iznenađenje - Bela Hadid (25) je na reviji francuskog brenda Koperni, čiji su autori Sebastijan Mejer i Arno Vailant, dobila haljinu u spreju. Na pistu je izašla u gaćicama, te joj je tim tehnologa doslovno stvorio haljinu iz limenke, raspršivanjem. Radi se o 3D tehnologiji koju je osmislila londonska kompanija Fabrican Ltd. Godine 2003. osnovao ju je dr Manel Tores.

Naime, Tores je osmislio teksturu za koju je istakao da mora da 'pristaje uz telo na čaroban način, poput druge kože'. Kompanija danas proizvodi 'materijal koji se raspršuje iz limenke u obliku aerosola'.

Na pariskoj reviji njegov izum predstavljen je za modnu kuću Koperni, a proces je trajao oko osam minuta, koliko je trebalo Hadid da 'odene' kreaciju.

Koperni je u izjavi za WWD objavio da je materijal napravljen od 'kratkih vlakana povezanih polimerima i biopolimerima, kao i ekološkim rastvorima koja ispare nakon prskanja sa površine, te ostane samo 'tekstil'.

Tekstura se može da se mnja u zavisnosti od vlakana, veziva i načinu nanošenja spreja. Novonastali materijal je moguće i prati, pa čak i integrisati u neku drugu odeću, kao i - s raznim uređajima koji prate zdravlje onoga ko to nosi - komentarisao je brend.

Iako je u početku bio namenjen modi, kompanija Fabrikan potvrdila je da ova tehnologija ima neograničenu primenu. To za sada uključuje CBD flastere za ublažavanje bolova, zaštitnu odeću poput brzo proizvedenih maski za lice, mogućnost izrade higijenskih maramica ili instant sunđerčića, piše Yahoo.