Autor: Informer.rs

18.10.2022.

12:34

Foto: Printscreen You Tube Trek Trendy

Magazin

ORIJENT EKSPRES SE VRAĆA NA ŠINE! Kultni voz koji vozi na relaciji Pariz - Istanbul uskoro ponovo u pogonu (FOTO)

Priča o "novom rađanju" kultnog "Orijent ekspresa", koji je bio sinonim za luksuzna putovanja, započela je sasvim slučajno. Francuski zaljubljenik u vozove Artur Metetal pre sedam godina pronašao je zaboravljene vagone na granici Poljske i Belorusije.

Odmah je krenuo da istražuje, pa je vrlo brzo utvrdio da pripadaju "Orijent ekspresu". Reč je o čak 17 vagona, koji su najverovatnije na pomenutoj destinaciji ostali 1988. godine. Od tih 17 vagona 12 je sa opremljenim sobama, tri su za odmor, jedan za teret i jedan vagon-restoran.

Metetal, koji je već postavljen za direktora "Akor hospitalitija", kaže da novi enterijer vagona odiše glamurom, što je oduvek bila karakteristika Orijent ekspresa.

- Uspeli smo da karakter i atmosferu ovog voza savršeno prenesemo, samo što je sada sve modernizovano. Ipak, neki ukrasi koje smo zatekli prilikom otkrivanja ostali su netaknuti. Kao da je vreme stalo - rekao je Metetal.

Ova neverovatna vozna kompozicija, koja je dobila na popularnosti i s filmom "Ubistvo u Orijent ekspresu" snimljenom na osnovu istoimenog romana Agate Kristi, biće restaurirana uz pomoć francuskog arhitekte Maksima Donžaka.

- Pokušao sam da podsetim na istoriju ovog legendarnog voza. Ne samo nostalgijom već i sa željom da produžim njegovu istoriju. Kao da sanjamo - rekao je Donžak.

Posebnu pažnju privukao mu je vagon-restoran, koji je urađen u art deko stilu, s ogledalima na plafonu, a apartmani i sobe su uređeni sa mnogo braon i zlatnih tonova.

bonus video: