Autor: Informer.rs

26.10.2022.

07:08

Foto: Printscreen You Tube Volocopter

Magazin

ITALIJANI ISPROBALI NAJSAVREMENIJE PREVOZNO SREDSTVO! Taksi-dronovi prevoz budućnosti (VIDEO)

Reč je o električnom letećem prevoznom sredstvu, nalik dronu, koje može da preveze teret težak 250 kilograma. Modeli koji su upotrebljeni na rimskom aerodromu mogu da prime dve osobe, zajedno sa prtljagom, a u planu je da se do kraja godine testiraju i na milanskom, bolonjskom i drugim aerodromima širom Italije, pa da se tokom 2024. godine uvedu kao redovno prevozno sredstvo.

- Rim je jedan od tri grada u Evropi u koje želimo da uvedemo taksi-dronove. Razlog su velika naseljenost, odlični vremenski uslovi, kao i mnogo turista i biznismena kojima bi ova vrsta prevoza više odgovarala. Počećemo sa određenim rutama, a od 2035. godine možda će to biti kao u filmovima iz naučne fantastike - kaže Kristijan Bauer iz kompanije "Volokopter".

Ove letelice mogu da polete do visine od 40 metara i da se kreću brzinom od 40 kilometara na sat. Zasad mogu da pređu do 100 kilometara bez potrebe za punjenjem, a pritom ne zagađuju okolinu.
Kompanija "Volokopter" namerava da uskoro uvede liniju taksi-dronom od aerodroma do centra grada, a cena prevoza biće 150 evra. Vožnja traje 15 minuta, a od prednosti navode brzinu i putovanje u miru bez gužve.

bonus video: