07.11.2022.

14:42

Foto:

Magazin

DA LI ZNATE ZAŠTO SE MUŠKE I ŽENSKE KOŠULJE ZAKOPČAVAJU NA SUPROTNU STRANU? Postoje čak 3 teorije koje nude odgovor!

Muške i ženske košulje se razlikuju po rasporedu dugmića, a za to postoji i valjano objašnjenje, koje doseže daleko u prošlost.

Ženske košulje imaju dugmiće sa leve, dok muške sa desne strane, a postoji nekoliko teorija vezane za njihov raspored.

Jedna od njih je ta da, kada su se dugmići prvi put pojavili u 17. veku, oni su bili rezervisni samo za bogati sloj ljudi. Ovo je značilo da su žene iz plemićkih porodica oblačile sluge, koje su uglavnom bile desnoruke, a što im je pozicija dugmića sa ženske leve strane to lakše omogućavala. S druge strane, muškarci su se sami oblačili, pa im pomoć nije bila potrebna.

Druga teorija je vezana za "ratnike". Prema njoj, muške košulje su imale dugmad na desnoj strani jer je većina muškaraca mač držala u desnoj ruci. Po toj logici, lako i brzo bi mogli da raskopčaju košulju levom rukom, ne ispuštajući mač, kako bi brzo bili spremni za dvoboj. Dok, kada je reč o damama, veruje se da su kod njih dugmići bili s leve strane zato što je većina njih držala bebu u levoj ruci, pri čemu bi im je desna ruka bila slobodna za obavljanje poslova u kući. Pa tako, žene su na taj način desnom rukom brže mogle da otkopčaju košulju ili blizu i podoje decu.

Informer

muškarac u košulji

Stručnjak za modu gledano kroz istoriju, Kloe Čapin veruje da objašnjenja toga zavisi od perioda do perioda. Prema njenom mišljenju, muška moda je neke elemente zadržala iz vojske.

- Vodeći se time da je većina muškaraca desnoruka, stavljanje dugmića sa desne strane omogućavalo je se desna ruka bude slobodna, pogotovo prilikom korišćenja oružja, a i skrivanje pištolja, na primer, ispod odeće je bilo mngoo lakše izvući desnom, slobodnom rukom - objasnila je ona.

Takođe, još jedna zanimljiva teorija se vrti oko Napoleona. Pema njoj, francuski imperator Napoleon Bonaparta, je bio uvređen pošto su se ljudi rugali njegovom uobičajenom držanju desne ruke u džepu, uglavnom kaputa, te je naredio da se ženska odeća zakopčava suprotno od muške, kako ga ne bi oponašale.

BONUS VIDEO: