Autor: Informer.rs

15.11.2022.

22:00

Foto: Pixabay

Magazin

ZAŠTO VENECIJA TONE? Jedan od najlepših gradova bi mogao da nestane (FOTO)

Jedan od najlepših gradova na svetu, smešten u laguni na severu Jadranskog mora, i izgrađen na 117 manjih ostrva, prepun je romantičnih kanala. Poseban je upravo zbog tih vodenih ulica bez kojih je nezamisliv. 

Venecija tone brzinom od jednog, ili dva milimetara godišnje, a ako nastavi tim tempom narednih 20 godina, potonuće oko osam centimetara. Na potapanje grada utiče i pomeranje tektosnkih ploča. Tokom 20. veka Venecija je potonula oko 120 milimetara. 

Prema gradskoj službi za praćenje plime nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 10 godina. Problem nastaje zbog tektonskog spuštanja tla, kao i zbog podizanja nivoa mora zbog klimatskih promena. 

Kombinacija ova dva faktora dovela je do trenutne situacije, a veliki problem napravili su i kruzeri kojima je do nedavno bilo dozvoljeno da priđu suviše blizu grada. Preuzima se niz mera, koje bi trebale da pomognu da Venecija ostane iznad vode, ako to ne pomogne, Venecija bi mogla nestati.

Od 16. januara iduće godine, podsetimo, da bi se ušlo u Veneciju, moraće da se kupi karta isto kao kada idete u neki muzej. Na taj način Venecija želi da se zaštiti od prekomernog broja posetilaca, pošto to samim turistima onemogućava prijatan obilazak grada, a stanovnicima normalan svakodnevni život.

bonus video: