Foto: pexels.com
Magazin
SVI ODMRZAVAJU PILETINU NA OVAJ NAČIN, A NE ZNAJU KOLIKO JE TO ŠTETNO! Postoji samo jedan ISPRAVAN metod!
Mnogim ljudima je praktičnije da određene količine piletine zamrzavaju, pa da ih potom, po potrebi vade i pripripremaju.
Međutim, upravo kada dođe do tog odmrzavanja, prave grešku koja bi čak mogla i da ih košta zdravlja.
Dosta njih se odlučuje za brzu metodu, pomoću mikrotalasne, dok ima i onih koji misle da je odmrzavanje na kuhinjskom pultu, bolja i blaža varijanta.
Ipak, ne preporučuje se nijedan od ova dva načina, a evo i zašto:
U mikrotalasnoj rerni
Odmrzavanje piletine u mikrotalasnoj rerni nije bezbedno, jer je na taj način meso izloženo visokim temperaturama, a poznato je da upravo takva temperatura pogoduje razvoju bakterija.
Pored toga, u mikrotalasnoj se meso ne odmrzava ravnomerno, pa se na taj način uništava ukus i tekstura mesa. Dok se deblji i duži komadi još odmrzavaju, tanji i manji već počinju da se kuvaju i postaju gumeni.
Informer
Na kuhinjskom pultu
Ovaj metod je najrasprostraniji u domaćinstvima, ali ga treba izbegavati, podjednako kao odmrzavanje u mikrotalasnoj. Kada se meso predugo ostavi na sobnoj temperaturi, postoji velika verovatnoća da će ući u "zonu opasne temperature", gde je stvaranje bakterija neizbežno.
KOJI JE ONDA NAJBOLJI NAČIN?
Preporuka je da piletinu zapravo odmrzavate u frižideru. Ovo podrazumeva da makar dan ranije znate da ćete je koristiti. Ostavite je na donjoj polici i sutradan će biti spremna za pripremu.
BONUS VIDEO: