01.12.2022.

17:15

Foto:

Magazin

NAUČNICI REKONSTRUISALI LICE ŽENE STARE 4000 GODINA! Sahranjena je u kamenom dobu, a živela u šumama severne Švedske! (FOTO)

Tokom 4.000 godina, žena je ležala u kamenom obloženom grobu, usred šuma severoistočne Švedske. Verovatno je pratila migracije životinja kroz drveće i duž reke Indalsalven. Kada je umrla u tridesetim godinama, od nepoznatog uzroka, sahranjena je sa dečakom, možda njenim sinom, za koji se procenjuje da je imao oko sedam godina.

Sada se prebacujemo u 2020. godinu, kada su se Oskaru Nilsonu, arheologu koji pedantno koristi glinu i rekonstruiše lica stara nekoliko hiljada godina, obratili kustosi iz Muzeja Vesternorlands u Švedskoj. Muzej je u svom posedu imao dva skeleta, iskopanih pre jednog veka, iz zaseoka poznatog kao Lagmanseren, prenosi nationalgeographic.com.

Par iz kamenog doba bili su najstariji skeleti pronađeni u toj oblasti Švedske, gde teški uslovi najčešće ne dozvoljavaju da se išta sačuva. Muzej je pravio izložbu koja prati 9.500 godina ljudskog stanovanja u Švedskoj i želeo je da posetiocima pokaže najstarije lice sa severa - ženu iz Lagmanserena. Ali kako bi izgledalo njeno lice?

Tokom proteklih 20 godina, Nilson je postao pionir rekonstruktivne arheologije, oživevši više od stotinu davno preminulih ljudskih predaka. Izgradnja ovih lica daje njemu, i milionima koji gledaju njegove rekonstrukcije u muzejima širom sveta, portal u prošlost.

Nilson je opisao i kako je doživeo ovu mladu ženu:

- Ne oseća se ugroženo, oseća se kao kod kuće i gleda u dečaka. Oseća se sigurno, ali i skoro pomalo samouvereno. Iako je mala, ne biste želeli da se zezate sa njom - kaže Nilson.

Nilsonu je za ovu rekonstrukciju bilo potrebno 350 sati. Kada je završio, žena je bila obučena u životinjsku kožu, koju je tehnikama kamenog doba napravila Nilsonova koleginica, Helena Gjaerum. 

BONUS VIDEO: