Autor: Informer.rs

09.12.2022.

22:15

Foto: Reuters

Magazin

VIŠE OD MODE! Tašne od svile japanskih careva (FOTO/VIDEO)

Reč je o dva modela koja je upravo Mikele početkom ove godine osvežio i ponovo vinuo u modni vrh - "guči bambu 1947", prvi model koji je nastao posle Drugog svetskog rata, kada je osnivač kuće "Guči", Gučio, u nedostatku materijala počeo da koristi bambus za izradu ručki za tašne, i "guči dajana", iz '90-ih godina, inspirisana stilom i životom britanske princeze.

Oba modela u kombinaciji sa čuvenom nišiđin svilom kompanije "Hoso", koja je nastavila viševekovnu tradiciju proizvodnje, izgledaju više kao umetnička dela nego kao aksesoari.

Tašne su zajedno radili japanski umetnici i zanatlije "Gučija" u Firenci, i to ručno uz pomoć tradicionalnih tehnika koje se prenose sa generacije na generaciju. Najfinija svila protkana je zlatnim i srebrnim listićima, po kojima je inače prepoznatljiva tkanina iz okruga Nišiđin.
Model "bambu 1947" ima dršku od bambusa i diskretno tkani cvetni nišiđin svileni brokat sa roze kožnim ivicama, dok "guči dajana" ima utkan logo u neutralnoj boji.

Ako niste znali...

Jajoi Kusama više od četiri decenije živi u Psihijatrijskoj bolnici za duševno obolele u Tokiju, na nekoliko minuta hoda od njenog ateljea, u kome svakodnevno radi od 9 do 16 sati. Traume iz detinjstva i kasnije životne nevolje sa pokušajem karijere u Njujorku dovele su do toga da se 80-ih vratila u Japan kao psihijatrijski slučaj, ali joj je slikanje pomoglo ne samo da preživi nego i da postane svetski poznata umetnica.

Masataka Hoso, 12. generacija porodice osnivača i kreativni direktor brenda, rekao je da sa "Gučijem" počinje nova era njihovog razvoja. Njegovi preci su i pre 1.200 godina proizvodili tkaninu za izradu kimona za japansku carsku porodicu, zvaničnike i samuraje... Od početne obrade svile do gotove tkanine potrebno je 20 procesa, a 1976. godine ovaj materijal je proglašen za japansku narodnu rukotvorinu.

I "Gučijev" najveći konkurent "Luj Viton" novu kolekciju tašni koju će predstaviti početkom godine radio je zajedno sa japanskom multimedijalnom umetnicom Jajoi Kusamom (93), koju u modnom svetu zovu Kraljicom tufni, njenim dominantnim motivom u radu. Jednu od tašni, pre premijerne revije, pre nekoliko dana nosila je jordanska kraljica Ranija u zvaničnoj poseti Rimu.

BONUS VIDEO: