Foto: Shutterstock
Magazin
3 NAČINA na koja svako može da prepozna PRAVI MED! Ne dajte da vas prevere!
Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović, pobedila je opaku bolest - multipli mijelom, rak koštane srži, a sada kroz mnogobrojne zdravstvene savete, pomaže ljudima da unaprede svoj život.
Nastasja je ovaj put otkrila kako kod kuće možete da utvrdite da li je med koji ste kupili zapravo pravi.
Ona je sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram, podelila tri načina, koja možete primeniti, čak iako nemate mnogo iskustva, kada je konzumiranje i prepoznavanje pravog meda u pitanju:
1. HOMOGENA KRISTALIZACIJA
Odnosno kada se od dna teglice, do vrha, jednako kristališe med. Kristalizacija je inače prirodan proces u medu. Dešava se kada se glukoza odvoji od vode, koja je prirodno prisutna u sastavu meda
Informer
2. GUSTINA MEDA
Naročito bagremov je baš gust i kada uzmemo kašikom med, nit između kašike i meda biće neprekidna.
3. MED I VODA
Kada sipamo pravi med u čašu s vodom, on će pasti direktno na dno, neće kao lažni med da se rastopi, naročito onaj koji ima dodati glukozno fruktozni sirup
Ni slučajno ne smemo upoređivati beli šećer i med, naročito zbog toga jer se oni razlikuju i po sastavu i po načinu razlaganja u našem telu. Sastav belog šećera je 100 posto šećer, 50 posto je fruktoza, 50 posto je glukoza. Med je oko 80 posto šećer, oko 45 posto fruktoze, plus oko 35 posto glukoze. Ostatak je voda, polen, enzimi, minerali i vitamini. Beli šećer se ne razlaže u našem telu, sve do tankog creva, kada jetra vrši veliki napor da luči enzime kako bi se šećer razložio na fruktozu i glukozu, dok su pčele već svojim enzimima razložile šećer koji se nalazi u medu, na fruktozu i glukozu, pa samim tim se mnogo lakše apsorbuje u našem telu.
U odabiru meda takođe igra ulogu obrazovanje, stručnost i iskustvo pčelara
BONUS VIDEO: