Autor: Informer.rs

12.12.2022.

15:05

Foto: Pixabay

Magazin

Ove stvari NEMOJTE DA RADITE U VOŽNJI! Uništavate AUTOMOBIL!

Svaki put kada promenite stepen prenosa, viljuška za menjanje unutar menjača dolazi u kontakt sa rotirajućim delovima da bi izabrali brzinu. Kada stoje, ili dok voze, većina ljudi ima naviku da „osloni ruku“ na menjač. 

Informer

Vožnja

Sklonite ruku sa menjača!

Ergonomski je na najboljem mestu i za mnoge je idealno mesto za odmor ruke, ali to nikako nije dobro, savetuju stručnjaci Raca.

Naime, ovako viljuška menjača dodatno pritiska kvačilo zupčanika. Ova sila može oštetiti prenos, pa izbegavajte ovu naviku. Dakle, ne držite ruku na menjaču, već posegnite za njom samo pri promeni brzina.

Pored toga, još jedna loša navika je ostaviti automobil u brzini dok stoji i držati pritisnute pedalu kvačila i kočnice. Takođe šteti automobilu, jer opruga u kvačilu nije dizajnirana da izdrži takvu silu dugo i mogla bi se mnogo pre istrošiti, odnosno pokvariti. Kad god treba da zaustavite automobil, isključite menjač i povucite kočnicu.

Ovo je najbolji način da sačuvate kvačilo. Držanje noge na papučici kvačila iako se automobil kreće ima sličan efekat. Ovakvo „naslonjavanje noge“ na kvačilo je nepotrebno jer postoji mogućnost da dodatno vršite pritisak na mehaničke delove menjača, odnosno menjač na motoru koji nije iste brzine kao priključak sa strane mjenjača. Za levu nogu je predviđeno mesto, pa ne oklevajte i odmorite se na za to predviđenom mestu.