22.12.2022.

20:57

Foto: Youtube Printscreen/FUERZADELASPALABRAS

Magazin

ZOVU GA GOSPODAR KNJIGA! Đubretar je godinama skupljao bačene knjige, pa otvorio BESPLATNU BIBLIOTEKU! (VIDEO)

Hose Alberto Gutijeres, je 20 godina vozio đubretarski kamion u Bogoti, a1997. je počeo da skuplja knjige bačene u smeće, zbog čega je dobio i nadimak "Gospodar knjiga".

Gutijeres je rekao da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila "Ana Karenjina", ruskog književnika Lava Tolstoja. Potom je donosio i "Malog Princa", "Ilijadu" i dela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa. Videvši da svaki dan ima sve više knjiga, susedi su počeli da dolaze i da pitaju za zajam, bilo za sebe ili za svoju decu.

Informer

Hose Alberto Gutijeres, gospodar knjiga

Upravo zbog toga, Gutijeres je 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu "Moć reči". Za sve ove godine, uspeo je da skupi više od 20.000 knjiga, a inicijativa je prevazišla njegova očekivanja.

Gutijeres je postao i svetski poznat, a supruga, koja je krojačica, mu je pomagala da popravlja knjige koje su bile u veoma lošem stanju. Ona je došla je na ideju da otvori "Bolnicu reči", gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno delila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Kako izgleda njihova biblioteka, pogledajte u snimku sa početka teksta.

BONUS VIDEO: