Autor: Informer.rs

07.01.2023.

14:24

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI STE ZNALI? Ova BILJKA privlači NOVAC i BLAGOSTANJE u kuću!

Prema starim verovanjima, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti finansijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljka naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i u Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Informer

Finansijska sreća

Bez obzira na to da li ste sujeverni, pilea peperomioides, kako glasi njeno latinsko ime, vrlo je izdržljiva i dekorativna biljka, pa će sigurno oplemeniti vaš životni prostor.

Kako je reč o sobnom cveću, biće korisna i kao čistač vazduha.

U Kini smatraju da u kuću koja je ima privlači energiju bogatstva i blagostanja i zato se tamo čak prenose iz generacije u generaciju kao najvredniji pokloni.

Raste sporo i dostiže visinu do tridesetak centimetara. Iako po tananom stablu i listovima deluje kao nežna biljka, vrlo je otporna, a cvećari kažu da je laka za negu. U zimsko vreme treba je držati pored prozora jer traži mnogo svetlosti.

Informer

Na duguljastim granama, koje izgledaju kao da se ljušte, stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. S proleća i leti može se držati i napolju, ali niske temperature joj nikako ne prijaju.

Najlakše se razmnožava pelcerom. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže žilice. Tada ih treba presaditi u nove saksije.