Autor: Informer.rs

01.02.2023.

16:30

Foto: Pixabay

Magazin

LJUBIMCI ZA POŽELETI! Ovo su najinteligentnije rase pasa

Da bi se odredila inteligencija pasa kriterijumi su sledeći: instinkt, poslušnost, mogućnost prilagođavanja. Neke pse je lakše dresirati zato što su privrženiji čoveku, pa po tome su oni inteligentniji. Treba naglasiti da je svaki pas pametan i luckast na svoj način – upravo zato ih i volimo.

Informer

BORDER KOLI

Border koli zasluženo nosi titulu najpametnijeg od svih pasa na svetu i smatra se zaista najboljim izborom za ljubimca. Prvobitno uzgajan kao pastirski pas, koli je s lakoćom obavljao sve poslove koje su mu ljudi zadavali.

Ovaj izuzetno energičan, atletski građen i poletan pas, je uvek na usluzi svojim vlasnicima i spreman je da nauči nešto novo. Zapravo poželjno je da ovog psa učite novim stvarima gotovo svakodnevno jer tako njegova inteligencija dolazi do izražaja.

Informer

AUSTRALIJSKI OVČAR

Ovaj pas je izuzetno bistar, aktivan i druželjubiv. Njegovo iskustvo koje se odnosi na čuvanje stoke ga je učinilo vrlo marljivim psom koji voli fizičku aktivnost i mentalne izazove. Autralijski ovčar je pas koji veoma brzo uči nove stvari i uvek je u potrazi za novim izazovima.

Ovu rasu je najbolje uvek okupirati nekim poslom, jer je poznata po tome da lako pada pod uticaj dosade. Ako ste aktivna osoba, ovaj pas će uživati u trčanju sa vama.

Informer

PUDLA

Smatra se da je pudlica jedna od omiljenih porodičnih pasa, prijateljski su nastrojene, odlično se slažu sa decom, možete je dresirati na veliki broj komandi. Ali, nekad umeju biti tvrdoglave i svojelgave – što je i odlika njihove inteligencije.

Kako biste izbegli tu tvrdoglavost, preporučujemo da krenete sa dresurom dok je pudla još štene, jer će na taj način razviti prijateljski karakter. Brzo se vezuju za vlasnika, zato pate, i ljute se kada vlasnik nije tu uz njih neko vreme.

Kada su dobro dresirane sa lakoćom slušaju komande i vole da udovolje vlasniku, a ako nisu dobro dresirane onda isplivava ta njihova tvrdoglavija strana, pa ćete se teže nositi sa njima.

Informer

NEMAČKI OVČAR

Iako bi se po izgledu i narodnom nazivu reklo da vučjak ima veze sa vukom, to, zapravo nije istina. Kada su najpametniji psi u pitanju ne možemo izostaviti nemačkog ovčara. Toliko su inteligentni i laki za dresuru, da često predstavljaju policijske pse ili pse vodiče za osobe sa posebnim potrebama.

Mogu izgledati pomalo zastrašujuće zbog sličnosti po izgledu sa vukovima, ali ispod toga se krije izuzetno lojalan, pametan pas koji bi sve učinio za vas. Izuzetno se lako dresiraju i ne predstavljaju pse problematičnog karaktera.

Odlični su porodični psi, lepo se slažu sa decom, prema njima se ponašaju izuzetno zaštitnički, tako da se ne morate brinuti za detetovu bezbednost ako ste ga ostavili sa vučjakom.