Autor: Informer.rs

03.03.2023.

13:25

Foto: Printscreen You Tube will jenkins

Magazin

METEORIT PAO NA ZEMLJU, PA NAPRAVIO KRATER! Na tom mestu nalazi se nešto NEVEROVATNO (VIDEO)

Pre nekoliko decenija, geolozi su imali neslaganja oko toga kako je nastala depresija široka 220 metara i duboka 30 metara. Neki su mislili da bi to moglo biti od udara meteorita. Ali drugi su rekli ne, delimično zahvaljujući tome što u depresiji nema podignutog oboda oko ivice, i svi su to jednostavno prihvatili, piše RTS.

Geolog i  kosmohemičar Frank Brenker sa Gete univerziteta u Frankfurtu istakao je da je tvrdnja geologa da je depresija posledica udara meteorita tačna.

 - Krateri se mogu formirati na mnogo načina, a meteoritski krateri su veoma retki. Međutim, smatrao sam da su različita druga tumačenja kako se ova depresija mogla formirati neuverljiva iz geološke perspektive - rekao je geolog Frank Brenker.

Brenker je pažljivo pogledao depresiju i pokušao da pronađe znake davnog udara meteorita. Teško je uočiti krater meteorita. Vremenom su erozija i drugi geološki procesi prikrili dokaze.

Brenkerov rad o krateru francuske vinarije navodi da su mali udarni krateri prečnika ispod 300 metara veoma retki i da je teško dokazati njihovo vanzemaljsko poreklo.

Analiza kratera dala je dokaze o cementiranom kamenju, takozvanoj breči, koje se može povezati sa udarima meteorita.

Geolog Brenker, geofizičar Andreas Junge i tim studenata obišli su teren kako bi se bolje upoznali sa sastavom kratera. Na mestu udra izmerena je frekvencija slabog magnetnog polja.