Autor: Informer.rs

04.04.2023.

17:40

Foto:

Magazin

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Moramo preduzeti hitne mere protiv klimatskih promena (FOTO)

Međunarodni timovi naučnika upozoravaju da bi usled klimatskih promena u budućnosti moglo da dođe do kompletnog topljenja ledenog pokrivača koji se nalazi u istočnom delu Antarktika - uzrokujući porast nivoa mora i za nekoliko metara. Opomena stiže kao upozorenje na posledice do kojih može doći usled globalnog otopljavanja, ukoliko se ne ispune ciljevi predviđeni Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

Ledeni pokrivač sa ove teritorije sadrži većinu svetskog leda, zbog čega je dobio nadimak "uspavani gigant". I do sada se smatralo da je ledena ploča stabilna i mnogo manje podložna globalnom zagrevanju, u poređenju sa ledenim pokrivačem na Zapadnom Antarktiku ili Grenlandu. Međutim, naučnici su identifikovali gubitke leda i otkrili kako ove znake ne smemo da ignorišemo.

Povećanje nivoa mora za 5 metara

Koautor najnovije studije Neril Abram sa Australijskog nacionalnog univerziteta, objašnjava da bi otapanje ledenog pokrivača sa Istočnog Antarktika na kraju izazvalo katastrofalne posledice po planetu i naše živote. On ističe da moramo učiniti sve kako bi izbegli povećanje nivoa mora za 5m do 2050. godine. Kao i da je pridržavanje klimatskih ciljeva postavljenih u francuskoj prestonici 2015. godine od fundamentalnog značaja.

Pariski sporazum je po prvi put okupio skoro sve zemlje sveta kako bi se postigli dogovori oko smanjenja emisije gasova izazvanih efektom staklene bašte. Mnogobrojne studije uključujući i najnoviju, takođe tvrde kako moramo da usporimo rast temperatura ukoliko želimo da sprečimo otapanje leda i održimo stabilnim uspavanog giganta sa Antarktika, prenosi Nationalgeographic.