10.04.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

ZA ŠARENI VASKRS! Ofarbajte jaja na prirodan način, sve što vam treba su uobičajene namirnice!

Kako se bliži najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, tako počinjemo da razmišljamo o načinima ukrašavanja jaja. Neki ljudi se odlučuju za lepljenje sličica, drugi vole da 'obuku' jaja u folijice, trećima je zanimljivije farbanje gotovim bojama, ali mi vam donosimo nekoliko prirodnih načina farbanja jaja. 

Crvena boja

Možete koristiti sok od cvekle ili višanja da dobijete crvenu boju. Jaja potopite u rastvor kuvane cvekle ili sok od višanja pomešan sa vodom i sirćetom. Ostavite jaja u rastvoru najmanje sat vremena ili dok ne dobiju željenu boju.

Informer

Sok od cvekle za crvenu boju

Žuta boja

Možete koristiti kurkumu ili koru pomorandže da dobijete žutu boju. Potopite jaja u rastvor kuvane kurkume ili kore pomorandže pomešane sa vodom i sirćetom i ostavite najmanje sat vremena.

Plavo bojenje

Da biste dobili plavu boju, možete koristiti sok od crvenog kupusa ili borovnice. Potopite jaja u rastvor soka od crvenog kupusa ili borovnice pomešanog sa vodom i sirćetom i ostavite na sat vremena.

Informer

Spanać za zelenu 

Zelena boja

Da biste dobili zelenu boju možete koristiti zajedno listove spanaća ili malo kurkume i soka od crvenog kupusa. Potopite jaja u rastvor kuvanog lista spanaća ili mešavinu kurkume i soka od crvenog kupusa pomešanog sa vodom i sirćetom. Ostavite jaja u rastvoru najmanje sat vremena ili dok ne dobiju željenu boju.

Važno je napomenuti da će jačina boje zavisiti od trajanja namakanja jaja u rastvor i količine prirodne boje koju koristite. Takođe, kada jaja dobiju željenu boju, možete ih ispolirati jestivom mašću ili uljem da biste im dali sjaj.