07.05.2023.

15:40

Foto:

Magazin

KAKO BRŽE DO KOCKICA LEDA? Verovatno ste ih uvek pravili pogrešno!

Tajna je u toploj vodi. Svi stavljamo hladnu vodu u naše posude za led, ali to je pogrešno. Koliko god neverovatno zvučalo, topla voda će brže formirati led.

To je fenomen poznat kao 'Mpemba efekat'. Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, koji je davne 1963. otkrio da je to zaista bilo tako. Primetio je da se topli sladoled brže smrzava od hladnog. Svoje otkriće objavio je javnosti šest godina kasnije.

Informer

Koliko god neverovatno zvučalo, topla voda će brže formirati led

Međutim, nije sasvim jasno zašto se to dešava. Postoje dva moguća objašnjenja za ovaj fenomen. Prvi je da bi moglo da se radi o tome da topla voda brže isparava, smanjuje se zapremina vode i brže se formira led. Prema drugom objašnjenju – kada se koristi hladna voda, formira se sloj koji deluje kao izolator i odgovoran je za sporije zamrzavanje, piše Countri Living.

Ali, kako god bilo, manje je važno – bitno je da postoji mali trik da se voda brže pretvori u kockice leda i da gosti ne moraju dugo da čekaju da popiju hladno osvežavajuće piće.