08.05.2023.

13:35

Foto: Shutterstock

Magazin

GRANDIOZNI, PRIKRIVENI I VISOKO FUNKCIONALNI! Evo kako izgledaju ovi tipovi narcisoidnog poremećaja ličnosti!

Velike su verovatnoće da ste makar jednom u životu naišli na nekog narcisa, takoreći ne znajući šta vas je snašlo. Kao po pravilu, ovaj tip ličnosti karakteriše i manipuliacija drugim ljudima, ali to nije sve.

Iz jednog psihološkog centra otkrivaju nezvaničnu podelu na tri tipa narcisoidnog poremećaja ličnosti:

  • Grandiozni narcis
  • Ranjeni ili prikriveni narcis
  • Visoko funkcionalni narcis
  • Grandiozni narcis

    Ovaj podtip karakteriše naduvan osećaj sopstvene važnosti, potreba za divljenjem i nedostatak empatije prema drugima.

    Pojedinci sa ovim podtipom mogu biti arogantni, hvalisavi i imaju osećaj da imaju pravo za sve i na sve. Oni takođe mogu biti skloni besu i agresiji kada im se dovede u pitanje veličanstvena slika o sebi.

    Ranjeni ili prikriveni narcis

    Ovaj podtip karakteriše krhko samopoštovanje, strah od odbijanja i potreba za stalnim dobijanjem potvrda i pažnje. Teško ga je uočiti jer pojedinci sa ovim podtipom nemaju klasične karakteristike narcisa. Oni mogu biti otvoreno nesigurni, osetljivi na kritike i teško podnositi odbijanja. Oslanjaju se uglavnom na pasivnu agresiju, ali posežu i za manipulacijom i kontrolom, kako bi izbegli osećaj ranjivosti. Prikriveni narcisi takođe mogu imati tendenciju da budu perfekcionisti, uvek očekujući od sebe i drugih da budu savršeni.

    Informer

    narcis

    Važno je napomenuti da ovi podtipovi nisu zvanično priznati od strane DSM-5 (dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje) i da se još uvek smatraju predmetom istraživanja i debate među stručnjacima. Iako su ovi podtipovi predloženi da pomognu u razumevanju različitih načina na koje se narcisoidni poremećaj ličnosti može manifestovati, važno je zapamtiti da je svaka osoba sa ovim poremećajem jedinstvena i da može pokazati kombinaciju različitih osobina i ponašanja.

    Visoko funkcionalni narcis

    Ovaj podtip karakterišu pojedinci koji imaju visok nivo funkcionisanja u svom ličnom i profesionalnom životu, uprkos tome što imaju narcisoidni poremećaj ličnosti. Oni su često šarmantni, ambiciozni, uspešni, ali u isto vreme mogu imati poteškoća u održavanju bliskih odnosa. Neretko eksploatišu i manipulišu drugima da bi postigli svoje ciljeve. Mogu postati besni i agresivni ukoliko im je ego ugrožen.