Autor: Informer.rs

18.05.2023.

20:30

Foto: devojačka kula

Magazin

AKO PLANIRATE DA PUTUJUE U ISTANBUL OVO MORATE DA ZNATE! Ponovo otvorene atrakcije koje su nam godinama bile nedostupne

Legendarna Istanbulska Devojačka kula ponovo je otvorena, kao spomenik i muzej na stogodišnjicu Republike Turske nakon detaljnih restauratorskih radova i nekoliko poboljšanja.

Devojačka kula (Kiz Kulesi), kultna građevina na obali azijske strane Istanbula, ponovo je otvorila svoja vrata završetkom procesa restauracije koji je započelo Ministarstvo kulture i turizma 2021. Kula, koja se nalazi na Bosforu, sada će funkcionisati kao spomenik i muzej.

Kao jedna od kultnih znamenitosti na horizontu Istanbula, Devojačka kula zahteva stalno održavanje usled svoje lokacije usred mora i vremenskih uslova. 

Meštani i posetioci Istanbula oduvek su posmatrali ovu elegantnu strukturu sa više gradskih lokacija. Sada kada je ponovo otvorena kao muzej, posetioci će moći da posmatraju prelepi Istanbul iz perspektive Devojačke kule.

Informer

Prelepi Istanbul

Takođe, nedavno je u Istanbulu otvorena i Plava džamija, nakon pet godina restauracije. Prisustvujući ceremoniji otvaranja džamije, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ju je opisao kao "jedan od najvažnijih simbola Istanbula". 

Džamiju, koja se na turskom naziva "Sultanahmet Cami", sagradio je osmanski sultan Ahmet I između 1609. i 1616. godine na trgu koji nosi njegovo ime u Istanbulu. To je jedina džamija u Turskoj sa šest minareta. Nosi još ime i Plava džamija zbog prelepih plavih, zelenih i bijelih pločica.

Džamiju, koja doprinosi silueti Istanbula, sagradio je arhitekta Sedefkar Mehmet Agha po nalogu osmanskog sultana Ahmeda u 17. veku i otvorena je za bogosluženje 1617. Sagrađena je preko puta Aja Sofije, koja je služila kao crkva u to vreme.