28.05.2023.

14:40

Foto: Reuters

Magazin

ŽENA ODNELA NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM! Kanski pobednik je 'Anatomija pada' (VIDEO)

Zlatnu palmu na Filmskom 76. festivalu u Kanu osvojio je film "L' anatomie d'une chute" (Anatomija pada), napeta sudska drama o spisateljici optuženoj za ubistvo supruga. Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

Režiserka je Francuskinja Žustin Triet, a film nosi snažna igra nemačke glumice Sandre Hiler, široj publici poznata po ulozi u filmu "Toni Erdman". U ovom filmu ključnu ulogu ima border koli u ulozi Mesija - pas koji je dan ranije osvojio nagradu Palm Dog.

Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu. Nagradu joj je uručila holivudska legenda Džejn Fonda i tom prilikom se prisetila kada je prvi put došla u Kan, 1963. godine.

- Tada nije bilo rediteljki koje su se takmičile i čak nam nije ni padalo na pamet da pomisilmo to nije u redu. Daleko smo stigli. Po prvi put se takmičilo sedam rediteljki. To je istorijski - izjavila je glumica.

Kulturna izuzetnost Francuske

Nakon što se zahvalila glumcima i ostatku filmskog tima, režiserka Žustin Triet je kritikovala vladu predsednika Emanuela Makrona zbog "šokantne represije i negiranja" protesta protiv reforme penzionog sistema.

- Ova šema vlasti postaje sve opuštenija u ispoljavanu svoje moći - rekla je.

Informer

Rediteljka Žustin Triet sa nagradom

Takođe je kritikovala i kulturnu politiku.

- Komercijalizacija kulture koju podržava ova neoliberalna vlada je u procesu narušavanja kulturne izuzetnosti Francuske, bez koje danas ne bih bila ovde - zaključila je rediteljka.

Drugo i treće mesto

Velika nagrada žirija, druga najvažnija nagrada festivala, ove godine je dodeljena kultnom britanskom reditelju Džonatanu Glejzeru za film na nemačkom "The Zone of Interest" (Zona interesovanja). U jednom od najšokantnijih filmova ovogdišnjeg takmičenja takođe glumi Sandra Hiler, prenosi Dojče vele.

Treće mesto i Nagrada žirija otišli su Aki Kaurismakiju za njegov sladak, mračan i vrlo finski film "Fallen Leaves" (Otpali listovi), koji je izazvao ovacije posetioca festivala.

Informer

Kanski dobitnici 2023.

Film pruža jedinstven i mučan pogled na privatni život nacističke porodice u koncentracionom logoru Aušvic. Prvi Glejzerov film posle 10 godina nikada direktno ne prikazuje užase logora, već ih implicira uznemirujućim pozadinskim zvukovima i vizualnim detaljima. Hiler na zastrašujući način tumači suprugu nacističkog komandanta, srećno brinući o svom vrtu i hvaleći se da je "kraljica Aušvica".

Glejzer se zahvalio Martinu Ejmisu, britanskom romanopiscu čije je delo delimično inspirisalo film, a koji je preminuo nedelju dana nakon premijere filma.

Režija, scenario, glumci

Nagrada za najbolju režiju pripala je Francuzu Tran Anh Hungu za film "La Passion de Dodin Bouffant" ( Strast Dodina Bufana) čiji je naziv i "The Pot-au-Feu" (Čorba). To je sjajna oda francuskoj kuhinji, film koji obožavaju mnogi međunarodni kritičari, ali koji se nije dopao mnogim lokalnim kritičarima. Reditelj se zahvalio svojoj zvezdi Žulijet Binoš, rekavši da je "izuzetna u filmu".

Juđi Sakamoto je nagrađen za najbolji scenario za film "Monster" reditelja Hirokazua Koredea.

Informer

Kođi Jakušo proglašan je za najboljeg glumca

Najbolji glumac je Japanac Kođi Jakušo u filmu "Perfect Days" (Savršeni dani), koji se zahvalio svom nemačkom režiseru Vimu Vendersu što je svojom dirljivom pričom o tokijskom čistaču toaleta kompleksnom prošlošću stvorio jedan "divan lik".

Izbor za najbolju glumicu je iznenađenje - to je Turkinja Merve Dizdar u filmu "About Dry Grasses" (O suvim travama), najnoviji film prethodnog dobitnika Zlatne palme, Nuri Bilge Čejlana. Dizdar je rekla da tumači "nekoga ko se bori za svoj život i ko je prevazišao mnoge teškoće".

- Živim u delu zemlje koje mi je omogućilo da potpuno razumem ko je žena koju igram - naglasila je.