05.06.2023.

13:40

Foto: Shutterstock

Magazin

IDEALNE ŽENSKE GRUDI IZGLEDAJU TAČNO OVAKO Ceni se i asimetrija

Studija objavljena u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery — Global Open proučavala je šta čini grudi idealnim u smislu veličine, ali i u opštim proporcijama.

Tako su istraživači sa Univerziteta u Njujorku otkrili da su grudi umerene veličine sa većim volumenom u gornjoj polovini dobile najviše ocene u poređenju sa drugim oblicima grudima.

Naime, u cilju prikupljanja podataka, učesnici su pogledali slike 25 ženskih grudi. Žene na fotografijama, prosečne starosti od 47 godina, imale su estetsku ili rekonstruktivnu operaciju grudi između 2009. i 2019. godine.

Grupi od 1.021 učesnika (52 procenta su bile žene) pokazane su dvodimenzionalne fotografije grudi i zatraženo je da ocene njihovu privlačnost.

Informer

Grudi umerene veličine sa punijom gornjom polovinom su najprivlačnije

- Prilikom ispitivanja velike i raznolike populacije, utvrđeno je da grudi umerene veličine sa punijom gornjom polovinom imaju više ocene privlačnosti - napisali su istraživači.

Bliže jedna drugoj

Punoća gornjeg dela se odnosi na zapreminu dojke iznad bradavica. Većina grudi je dobila ocenu 2,5 od 5, ali prvih pet na listi imalo je prosečnu ocenu 3,1.

Razmak između bradavica je takođe bio uži, dojke su bile bliže jedna drugoj, a rastojanje od bradavice do pregiba ispod dojke bilo je manje. Takođe, prve dve slike rangirane na osnovu atraktivnosti nisu bile simetrične grudi.

Istraživači su takođe primetili da je korišćenje fotografija možda omelo sposobnost učesnika da pravilno ocene određene aspekte grudi, prenosi The Sun.