Autor: Informer.rs

09.06.2023.

17:30

Foto: Shutterstock

Magazin

JEDNA ČAŠA VINA DNEVNO JE DOBRA ZA ZDRAVLJE! MIT ILI ISTINA?

Istraživanja rađena pre nekoliko decenija pokazala su kako jedna čaša vina dnevno pridonosi snižavanju holesterola, pomaže ako imate dijabetes, te smanjuje rizik od upala.

Zbog toga je preovladavalo mišljenje kako čaša vina donosi zdravlje.

Crno vino sadrži mnoge antioksidanse, komponente koje čuvaju srce i nervni sistem i štite ceo organizam od oksidativnog stresa.

Vino sadrži jedan od najmoćnijih antioksidanasa. To su jedinjenja koji mogu pomoći u smanjenju zasićenih masnih naslaga u arterijama.

Crno vino takođe sadrži jedinjenja koja štite od kardiovaskularnih oboljenja. Kad se pije umereno, vino podiže nivo HDL holesterola, poznatog kao „dobri holesterol“. Tanini iz crnog vina povezani su sa smanjenim rizikom za srčane bolesti i dijabetes. 

Ali nova istraživanja pokazuju kako,ipak, nije dobro piti vino svakog dana.

Informer

Naime,  čaša vina koju pijete svakoga dana može povećati rizik od karcinoma raznih vrsta. Osim karcinoma vino može negativno uticati na  kardiovaskularni sistem. Alkohol je štetan i za jetru.

Čaša vina, ako se pije pre spavanja, može poremetiti san, ali i  imunološki sastav. Može imati negativan uticaj na  psihičko zdravlje.

S alkoholom je vrlo važno biti umeren. Povremeno se možete opustiti uz čašu vina, ali nikako to nemojte raditi svakoga dana.