Autor: Informer.rs

10.06.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OTKRIJTE KAKO DA NEGUJETE LAVANDU Ispuniće kuću posebnim mirisom

Ako želite da napravite aromatično ulje, ukrasite sobu ili ispunite dom prijatnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete želeti da uzgajate.

Mooguće je uzgajati je tokom cele godine i uživati u ovoj biljci prelepih ljubičastih cvetova. Baštovani su podelili nekoliko korisnih saveta. 

Izaberite patuljaste vrste za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji preko 450 vrsta lavande, pa obavezno istražite i izaberite najbolju lavandu u zatvorenom na osnovu toga kako ćete je koristiti.

Ako želite patuljastu sortu koja će biti mirisna tokom cele sezone, razmislite o uzgoju engleske lavande 'Hidcote'.

Stabljike lavande možete držati i u vazi. Za to je pogodna 'Kev Red', španska lavanda sa njenim zadivljujućim cvetovima. 

Informer

Patuljasta lavanda

Izaberite odgovarajuću posudu

Najlakši način da počnete da uzgajate lavandu u kući je da kupite mlade biljke u saksijama ili presađene, a ne da pokušavate da uzgajate lavandu iz semena.

Nakon što donesete svoju novu biljku lavande kući, presadite je. Gajenje lavande u saksijama od terakote je posebno dobro jer biljka više voli suvlje uslove. U saksijama od terakote voda brže isparava.

Obezbedite lavandi puno svetla

Postavite biljku lavande na toplo mesto leti, a zimi na malo hladnije, ali svetlo mesto.

Kuhinjska prozorska daska je obično dobro mesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru. Lavanda će tu imati dovoljno sunčeve svetlosti. 

Informer

Lavanda u saksiji

Zalivajte lavandu kada se zemlja osuši

Zalijte lavandu kada osetite da je vrh zemlje suv. Prekomerno zalivanje može izazvati trulež i probleme sa insektima. Dozvolite da se zemlja malo osuši između zalivanja.

Regulišite temperaturu i vlažnost

Za najbolje uslove uzgoja u zatvorenom prostoru, održavajte sobnu temperaturu između 20 i 25 stepeni tokom dana i najmanje 10 stepeni niže noću. Držite lavandu dalje od toplote i promaje.

Lavanda preferira klimu sa niskom vlažnošću. Većina domova ima relativnu vlažnost od oko 40 procenata - ovo je savršeno za uzgoj lavande. Nema potrebe za dodavanjem vlage u prostor.