Magazin
FRANCUSKI KROASANI, italijanska PICA, američki burger....Da li ste sigurni da znate odakle su?
Postoje svetski poznata jela koja uopšte nisu iz tih država koje ih promovišu kao svoja.
Kroasani, pomfrit i krem brule nisu iz Francuske
Bilo da su slatki, slani ili obični, kroasani su deo francuske gastronomije.
Međutim, njihov recept je prvi put kreiran u Beču, u Austriji. U početku su se zvali Kipferl, a pravili su ih lokalni monasi, a najčešće povodom proslave Uskrsa.
Francuska je prisvojila i štapiće od prženog krompira, odnosno pomfrit. Ovo jelo je zapravo iz Belgije, gde su meštani pržili krompir još od 17. veka kao zamenu za ribu koju nisu mogli da love tokom zimskog perioda.
Ni krem brule, čuveni francuski desert sa karamelizovanim šećerom ispod kojeg se krije ukusni krem, ne potiče iz Francuske.
Još uvek se vodi debata o tome da li je ovaj neodoljivi desert francuskog, engleskog ili španskog porekla.
Testenina, pica i sladoled nisu iz Italije
Testenina zapravo ima svoje korene u Aziji, gde se rezanci od jaja u Kini jedu od 1. veka pre nove ere.
Veruje se da su evropski putnici doneli ovo jelo u Italiju oko 13. veka. Italijani su u testeninu počeli da dodaju durum pšenicu, što je ovo jelo učinilo pristupačnijim i dugotrajnijim.
A nešto nalik na picu postojalo je kod starih Grka, Egipćana i Rimljana. Oni su prvi pekli somune u kombinaciji sa raznim prelivima, uključujući začinsko bilje, začine i sir.
Ipak, pica kakvu danas poznajemo je nastala u Napulju.
Burgeri, pita od jabuka i krofne nisu iz SAD
Burgere mnogi u svetu povezuju sa Amerikancima. Uz krompir i čizburgere ovo jelo je najpopularnije u SAD.
Ali činjenica da burger uživa toliku popularnost među Amerikancima ne znači da je tamo prvobitno stvoren.
Puni naziv hamburger je jelo koje je u nemački lučki grad Hamburg stiglo u 17. veku trgovinom sa Rusijom. Radilo se o sirovoj seckanoj govedini koju su Nemci vremenom počeli da začinjavaju i peku. Hamburger je u SAD došao sa nemačkim migrantima koji su tamo otvarali restorane i nudili upravo ovaj mesni specijalitet.
Amerikanci su prisvojili i pitu od jabuka i krofne.
Pite potiču iz srednjovekovne Engleske, gde su se prvobitno pravile od mesa, a najraniji recept za krofne nastao je u staroj Grčkoj.
Grci su ih zvali loukoumades i zapravo su bile kuglice testa za krofne, prelivene medom i orasima.
Pita od jabuka
Fiš end čips nisu iz Velike Britanije
Tradicionalni zalogaji iz Velike Britanije, riba i krompir, su nacionalno jelo i gastronomski simbol ove ostrvske zemlje.
Ipak, čini se da su ovo jelo Britanci preuzeli od Portugalaca.
Istoričari su utvrdili da su ribu i pomfrit u Veliku Britaniju doneli Jevreji iz Portugala kada su bežali od verskog progona u 15. veku. Prvobitno je to bilo vekovima staro andaluzijsko jelo zvano peškado frito, odnosno riba pržena u tankom sloju brašna.
Kada je krompir postao popularan kao prilog 1800-ih, Britanci su prepoznali savršenu kombinaciju poovane ribe i pomfrita.