10.07.2023.

13:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Rashladite dom bez klima uređaja: 4 trika koja će vam olakšati vrele letnje dane

Kada nastupe velike vrućine, mnogi ljudi bez razmišljanja pribegavaju najpraktičnijem načinu rashlađivanja - paljenju klima uređaja.

Međutim, iako je to bez sumnje možda najbrži način, često nije i najzdraviji.

Ukoliko želite alternativne načine, možda će vam neki od ovih biti od koristi:

Zatvorite vrata 

Lakše je rashladiti jednu prostoriju, nego nekoliko u isto vreme. Pa samim tim, ukoliko boravite u toj jednoj prostoriji, dovoljno će biti da rashladite samo nju i to tako što ćete noću zatvoriti vrata od te sobe i dopustiti da uđe taj noćni vazduh, koji je i hladniji.

Potom ujutru, soba će vam biti duže rashlađena, a umesto klime, možete da uključite neki manji ventilator, sa kojim ćete održavati tu temperaturu. 

Informer

vrućina

Kućni aparati

Još jedna caka koju možete da primenite jeste da kućne aparate i rasvetu koristite što manje, s obzirom na to da njihov rad neminovno emituje toplotu. Sve što možete, koristite noću, kada je temperatura niža, makar za nekoliko stepeni.

Jastuci, pokrivači

Ne bi bilo loše da investirate u pokrivače i jastuke specijalnog materijala, koji vam zapravo daje osećaj hlađenja. U pitanju su jastuci od memorijske pene sa specijalnim gelom u sebi. Pored njih, možete se odlučiti i za one napravljene od heljde, uz dodatak lavande.

Osim što će vas prijatno hladiti, poboljšavaju kvalitet spavanja.

Biljke

Određene biljke poput Bendžamina, sobne palme i sanseverije ispuštaju vlagu u sobu, hlade vazduh, ali ga i ujedno prečiščavaju.