Autor: Informer.rs

25.07.2023.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Šokantno otkriće u Indijskom okeanu! Naučnici nisu mogli da veruju svojim očima (FOTO)

Ova anomalija dugo je zbunjivala geologe, a sada su stručnjaci sa Indijskog instituta za nauku u Bengaluruu pronašli veoma dobro objašnjenje za njeno nastanak – oblake magme koji dolaze iz dubina planete, a koji su slični onima koji dovode do stvaranja vulkana.

Koristeći superkompjuter, naučnici su sproveli simulacije o mogućem poreklu tog područja, čak pre 140 miliona godina. Simulacije su pokazale da je uzrok "gravitacione rupe" drevni okean koji više ne postoji.

 - Dakle, tehnički to nije sfera, već elipsoid, jer kako se planeta rotira, srednji deo izboči ka spolja - dodala je ona.

Naša planeta nije homogena po gustini i svojstvima, neke oblasti su gušće od drugih, što utiče na površinu Zemlje i njenu gravitaciju.

 - Ako biste izlili vodu na površinu Zemlje, nivo koji voda zauzima naziva se geoid, a kontroliše ga razlika u gustini materijala unutar planete -  rekao je Goš, a prenosi CNN.

Indijski okean "Gravitaciona rupa“, zvanično nazvana dno geoida Indijskog okeana, najniža je tačka u geoidu i njegova najveća anomalija gravitacije. Formira kružnu depresiju koja počinje odmah pored južnog vrha Indije i pokriva oko 3 miliona kvadratnih kilometara.

Anomaliju je otkrio holandski geofizičar Feliks Andris Vening Majnes 1948. godine i od tada se smatra misterijom.

Da bi pronašli moguće objašnjenje, Goš i njene kolege su koristile kompjuterske modele da vrate sat 140 miliona godina unazad da vide kako je planeta tada izgledala.

 - Kontinenti i okeani bili su na veoma različitim mestima, a struktura gustine je takođe bila veoma različita - kaže Goš.