31.07.2023.

17:00

Foto: pexels.com

Magazin

U oku, u uvetu... 5 rešenja za uklanjanje peska s plaže

Za mnoge su peščane plaže najlepše na svetu, a ležanje na mekom pesku dođe poput terapije za um i telo. Međutim, zrnca peska užasno nerviraju kada se zalepe za telo. Uz sledeće savete možete lako da ih se rešite i uživate u letovanju.

1. U kosi

Ako je na plaži bilo vetrovito, velika je verovatnoća da u kosi imate pesak koji je doneo vetar. Kad dođete s plaže, protresite kosu i noktima iščešite teme. Zatim kosu iščešljajte češljem s tankim zupcima, operite je šamponom i isperite vodom.

Informer

Protresite kosu i noktima iščešite teme, iščešljajte kosu, pa operite

2. Na telu

Bez obzira koliko se trudili da otresete sav pesak sa tela, neka zrnca će ostati. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, na mokre ili suve delove kože na kojima se pesak zadržao nanesite bebi-puder. Uzmite četku za kosu, pa uklonite puder sa tela. Ostaci peska će otpasti zajedno s puderom.

3. U očima

Nikad nemojte da trljate oko ako vam je upalo zrno peska, jer tako možete da oštetite rožnjaču. Oči u većini slučajeva same isperu strano telo suzama, ali s peskom nije tako, jer može doći do infekcije. Pesak uklonite tako što ćete malu posudicu napuniti vodom. Nad njom otvorite oko i gledajte u vodi sleva nadesno. Ako su ostaci peska i dalje u oku, obratite se lekaru da biste izbegli dodatne komplikacije.

Informer

Nikad nemojte da trljate oko ako vam je upalo zrno peska

4. U ušima

Pesak iz ušiju nikad ne pokušavajte da uklonite štapićima za uši jer bi zrnca mogla da završe još dublje u uvetu i onda izazvati upalu. Umesto toga lagano tresite glavu na jednu, pa drugu stranu. To će ojačati ušni kanal i pomoći u uklanjanju peska. Ako vas uvo boli i imate osećaj žarenja, posetite lekara.

U mobilnom telefonu

Ako vam se pesak zavuče između dugmića ili u deo za priključak punjača, ne brinite, nije vam telefon uništen. Poprskajte ga kiseonikom u spreju i četkicom za zube otklonite pesak.