14.08.2023.

10:30

Foto: Pixabay

Magazin

Važno je da prestanemo da govorimo da "žene mogu sve"! Psihoterapeti otkrivaju do čega dovodi ovaj stav

Sigurni smo da ste i vi mnogo puta čuli kako "žene mogu sve", međutim praksa je pokazala da ovakav stav nije dobar, s obzirom na to da stavlja veliki pritisak na ženski rod. 

Detaljnije o ovome objasnili su psihoterapeuti Jelena Stanivuković i David Ramadani, koji takođe ističu i da je takođe važno da prestanemo da pravimo spiskove šta sve muškarac treba da radi i da bude. 

- Razmisli o tome, koliko si se puta osećao/la loše zbog toga što ne možeš da ispuniš nečija očekivanja. Mi smo ti koji šaljemo poruku da, ako žena nije maksimalno posvećena svemu aktualnom u sopstvenom životu, nije "žena, majka, kraljica". Šaljemo poruku da ako muškarac ne poseduje sve stavke, uključujući "menja mi gume na autu", on nije dovoljno vredan i nije "pravi muškarac" - navode psihoterapeuti i otkrivaju:

Informer

umor

- Poruke koje šaljemo imaju sledeći rezultat: 

1. Hroničan umor i nezadovoljstvo mladih devojaka koje sazrevaju misleći da je normalno da nemaju vremena za sebe i da, na primer, rade dok su bolesne. 

2. Pritisak i zadovoljstvo mladih muškaraca, zbog nerealnih očekivanja (da uvek imaju rešenje za svaki problem, materijalna sigurnost, da se ničega ne boje.

Važno je da oslobodimo jedni druge od nerealnih očekivanja i da razumemo da smo dela u nastajanju, a ne gotovi proizvodi.