23.08.2023.

13:58

Foto: Shutterstock

Magazin

Neverovatno otkriće u Peruu! Ono što su pronašli može da stvara i zvukove (FOTO)

Iskopavanja na lokalitetu u Peruanskim Andima zvanom Vijeho Sangajiko, otkrila su da su pripadnici stočarske i uzgajivačke grupe Čokorvosi, koji su bili podanici Carstva Inka tokom većeg dela istorije konstruisali podijum tako da odjekuje, i da može da stvara snažne zvukove, oponašajući tako veliki bubanj po kojem bi 20 ili 25 ljudi moglo da pleše istovremeno, prenosi Sajens njuz.

 - Iskopavanjem dela platforme otkriveno je šest sedimentnih naslaga koje se sastoje od raznih mešavina muljevite gline, peska, pepela i drugih materijala' -  rekao je arheolog sa Univerziteta u Buenos Ajresu, Kevin Lejn.

FOTOGRAFIJU OVOG OTKRIĆA POGLEDAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Španski istorijski dokumenti opisuju verovanja Čokorvosa u božanstva groma, munja, zemljotresa i vode, a verovanja u natprirodno su možda inspirisala drevne ceremonije u Vijeho Sangajaiku koje su uključivale ples sa tabananjem koji je imao za cilj da oponaša prepoznatljive eksplozije groma, rekao je on.

Dokazi o drugim strukturama koje menjaju zvuk takođe su pronađeni na andskim lokacijama starijim od Vijehoo Sangajaika, kao na primer rogovi od školjki pronađeni u ceremonijalnom centru na lokalitetu starom oko 3.000 godina zvanom Čavin de Huantar, koji su mogli proizvesti niz zvukova.