18.09.2023.

08:39

Foto: Pixabay

Magazin

Sečenje luka bez plakanja? Moguće je - samo primenite ovaj trik 10-ak minuta ranije

Sigurno se i vama nekada desilo da kada počnete da sečete luk, oči počnu da suze i peku, pa kada probate da ih istrljate, napravite samo još goru stvar. 

Međutim, da li ste se nekada zapitali zašto se to događa?

Hemikalija koja tera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlezdama, a LF je faktor koji uzrokuje suzenje.

Kada počnemo da sečemo luk, ćelije u glavici se razdvajaju i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi hemikalije koje se pretvaraju u molekule ukusa. To luku daje poseban ukus.

LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od hemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir s rožnjačom, tamo locirani živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlezdama da je vreme za plakanje. Suze i treptaji služe za ispiranje nadraživača.

Informer

sečenje luka

Ipak, postoji trik kako da izbegnete ovu reakciju, a odnosi se na pripremu samog luka, pre njegovog sečenja.

Sve što je potrebno jeste da očistite luk, presečete ga na pola, operete pod mlazom vode i stavite u zamrzivač

Ostavite da odstoji makar 10 minuta, a potom izvadite i iseckajte kao što to inače radite i suza neće biti.