08.10.2023.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li znate zašto se priča dok se spava? Ko ćuti na javi, kaže u snu

Pričanje u snu ili somnilokvija jedan je od brojnih poremećaja spavanja u koje spadaju i mesečarenje i noćni strahovi, a prema britanskim istraživačima, javlja se češće kod ljudi koji su perfekcionisti i koji inače izbegavaju da kažu direktno ono što misle.

- Somnilokvija se može povezati sa preteranom stimulacijom nervnog sistema, što može biti posledica preterane upotrebe pametnih uređaja pre spavanja, kao i preteranog unosa kofeina - kaže dr Nerina Ramlakan, terapeut sna iz Velike Britanije.

Profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje spavanja pri jednom univerzitetu, objašnjava da se pričanje u snu javlja tokom "lakog" sna.

- Iz lakog sna tonete u duboki, a posle 70 do 90 minuta ulazite u period sanjanja, koji se ponavlja na svakih 90 minuta. Pričanje u snu nije povezano sa sanjanjem, nego sa laganim snom, u kom misli vrludaju i lutaju. To su zaista trabunjanja zbunjenog uma - objasnio je Horn.

U snu pričaju i deca

I deca vrlo često pričaju tokom sna, a kasnije kad odrastu, anksioznost i stres, kako kaže Horn, mogu ponovo da probude govor u snu.

Informer

I deca vrlo često pričaju tokom sna

- Oni koji to čine obično brinu zbog nečega, a ako se to često ponavlja, bilo bi dobro da porazgovaraju sa psihijatrom i rasterete se - rekao je on.