07.10.2023.

14:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Revolucija u ishrani! Od reciklirane plastike napravljen prvi sladoled sa ukusom vanile

Britanska dizajnerka tvrdi da je prva osoba koja je napravila sladoled sa ukusom vanile, od reciklirane plastike. Iako ga još niko nije probao, trebalo bi da ima isti ukus kao običan sladoled.

Kao deo svog završnog projekta u "Central Saint Martins Design School", Eleonora Ortolani odlučila je da uradi nešto što, bar koliko ona zna, niko drugi ranije nije pokušao - upotrebi malu količinu plastike, za proizvodnju ukusa sladoleda.

Projekat pod nazivom "Guilti Flavors" inspirisan je frustracijom mlade dizajnerke načinom na koji se plastika obično reciklira - pretvarajući je u proizvode koji se ne mogu dalje reciklirati, jer su pomešani sa smolama ili drugim materijalima, što, kako kaže, samo pogoršava problem.

Nedavno je čula za vrstu crva koji može da vari plastične kese i počela je da se pita da li je moguće da ljudi jedu, razgrađuju i trajno uklanjaju plastiku.

"To više nije plastika"

- Ni u snovima nisam mogla da zamislim da ću zaista moći da pravim hranu od plastike. I bilo mi je teško da nađem naučnika koji bi bio zainteresovan da sarađuje sa mnom na ovome - rekla je Ortolani.

Na kraju je pronašla istraživačicu Džoanu Sadler sa Univerziteta u Edinburgu (Škotska, UK), koja joj je pomogla da sintetiše sintetički vanilin iz plastike. Ovaj uobičajeni ukus hrane se prodaje u supermarketima i koristi se kao jeftinija zamena za vanilu.

Informer

sladoled od vanile

Proizveden je od iste sirovine kao i plastika, sirove nafte, pa su mislili da im je potreban samo enzim koji bi razbio izuzetno jake veze između molekula u strukturi plastike i drugog koji bi sintetizovao ove molekule u vanilin. 

- Onog trenutka kada prvi enzimi razbiju vezu, to više nije plastično, više nije polimer. Ovo su monomeri. To su elementi - kaže dizajnerka.

Miriše baš na vanilin

Dobijena supstanca navodno miriše na vanilin, ali Ortolani je nije probao, niti je neko drugi. Postoji dobar razlog za to. Pošto je ovo prvi takav proizvod na svetu, smatra se potpuno novim sastojkom, pa ga niko ne sme jesti dok se ne prouči i utvrdi da je bezbedan za konzumaciju. Međutim, molekularna struktura je identična vanilinu.

Prvi sladoled od vanile sa ukusom sintetičkog vanilina, napravljenog od plastike, trenutno je zaključan u frižideru i izložen u "Central Saint Martins".

Dizajnerka se nada da će njen uspeh pokrenuti razgovor o reciklaži i načinu na koji gledamo na sintetičke i prirodne proizvode.

- Kada vam kažem "da sladoled ima sastojak dobijen iz plastičnog otpada", verovatno ćete se užasnuti. Ali kada shvatite da je praktično sve deo istog ekosistema i da se čak i plastika može smatrati delom istog ekosistema, onda ima smisla. Moramo drastično da promenimo način na koji jedemo i kako doživljavamo hranu. Ne kažem da budućnost hrane moramo da vidimo kao potpuno sintetičku ili previše prerađenu, ali za mene je to pitanje kompromisa - zaključuje Ortolani.