15.10.2023.

14:01

Foto: EPA, shutterstock

Magazin

Abortirala je sa 26 godina, zbog karijere! Glumica Džoan Kolins otvorila dušu o surovom Holivudu

Džon Kolins, glumica i spisateljica, imala je zavidnu karijeru, ali u kojoj je bilo mnogih kako dobrih, tako i loših strana.

- Holivud se mnogo promenio jer su ga uglavnom preuzele korporacije, a korporacije su te koje sada prave filmove. Svaki film ima poruku, a meni je dosta poruka - rekla je ona za Njujork post.

Otišla je da vidi letnji megahit sa Margo Robi, Barbi, koji je posvećen osnaživanju žena.

- Mislila sam da je Robi sjajna i da su svi glumci dobri, ali nisam bila oduševljena. Ali, vremena su se promenila... To je ono što mladi ljudi danas žele, pretpostavljam.

Borba protiv seksualnih napada

U svojim memoarima, "Behind the Shoulder Pads", Kolinsova opisuje kako se borila protiv seksualnih napada filmskih izvođača, nakon što ju je Merilin Monro upozorila na holivudske vukove - a izdvojila je Derila Zanuka, tadašnjeg potpredsednika produkcije u "20th Century Fox".

- Udišući dim cigare preko puta mene, prosiktao je, "Nisi imala nikoga, dok me nisi pronašla, dušo. Ja sam najveći i najbolji i mogu celu noć." Bila sam toliko šokirana, pa sam samo otrčala na set - kaže glumica.

Informer

Džoan Kolins

Abortus sa 26 godina

Zvezda takođe piše o pobačaju u 27. godini nakon što je zatrudnela sa tadašnjim verenikom Vorenom Bitijem. Seća se trenutka kada je saopštila vest Bitiju.

- "Trudna?" upitao je zbunjenim glasom malog dečaka. "Kako se ovo dogodilo?" - piše ona.
- Batlerovo je. Ili je to možda bezgrešno začeće - rekla sam sarkastično.

- "Ovo je strašno, rekao je on."

Kolinsova jasno stavlja do znanja da njena karijera ne bi preživela da je rodila dete. Ona napominje da su rane 1960-e bile "mračni dani za žene i devojčice".

Abortus je tada bio ilegalan praktično svuda. U strahu da će završiti u skrivenoj klinici, Biti ju je otpratio do bivšeg hirurga u Nju Džersiju. Ujutro tokom postupka, Kolinsova je pokušala da ga otkaže.

Troje dece

Međutim 23-godišnji Biti, čija je karijera tek krenula, rekao joj je:

- Dušo, ne možemo. Ne možemo to... Dete bi nam sada uništilo obe karijere. Znaš da bi.  Glumica kaže da je "vrištala od besa" u junu 2022. kada je Vrhovni sud SAD eliminisao ustavno pravo na abortus.

Kolins je potom dobila troje dece, Taru i Sašu Njuli, sa svojim drugim mužem, glumcem i kompozitorom Entonijem Njulijem, i Kejti, sa trećim mužem, Ronom Kasom, kao i četvoro unučadi.

- Da sam imala dete u 20-im godinama, ne bih imala karijeru - zaključila je ona.