22.10.2023.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li umete da prepoznate harizmatičnost? Osvajaju ljude rečima i pažnjom

Postoje osobe koje samo svojim prisustvom izazivaju divljenje gde god da se pojave. Nije reč ni o stasu ni o lepoti, pa čak ni nužno o visokom koeficijentu inteligencije, oni su takvi po prirodi, a jednom rečju, kako kaže dr Ronald Rigio, profesor psihologije na Univerzitetu "Klermont Mekena" u Kolumbiji, harizmatični su.

Tim naučnika koje je predvodio istraživao je moći harizme i detaljno opisao ovaj misteriozni talenat.

- Harizma ima tri glavna sastojka. To su: ekspresivnost, talenat za spontano učestvovanje u razgovoru i lako izražavanje osećanja, kontrola, sposobnost da se suptilno uklopite u neko društvo i osetljivost, dar da slušate i shvatate druge ljude - otkriva profesor Rigio.

On tvrdi da harizmatične osobe nisu kao druge, posebno u komunikaciji.

Informer

Harizmu krase ekspresivnost, talenat za spontano učestvovanje u razgovoru i lako izražavanje osećanja

- Kada oni počnu da pričaju, njihov autonomni nervni sistem postaje nadražen i sva pažnja im je usmerena na sagovornika. Energija pršti na sve strane, pričaju brže, nadahnuto, bez zamuckivanja, a razgovor bez pauza je najharizmatičniji jer pokazuje da je neko samouveren i ima čvrste ideje - otkriva svoje zaključke Rigio.

Harizma, kaže, isijava i kroz gestove kao što su klimanje glavom dok druga osoba govori, održavanje kontakta očima, razmenjivanje osmeha...

Uspešni u poslu

Naučnici tvrde da harizma nije veština i ne može da se nauči, kao što se ne može uključiti i isključiti.

- Ljudi koji je zaista imaju su autentični. Njih krasi skup veština koje povezuje emocionalna komponenta, a to je veoma teško lažirati - kaže dr Rigio. Prema njegovoj studiji, harizmatične osobe su mnogo uspešnije u poslu i pregovaranju od ostalih.