Autor: Informer.rs

02.11.2023.

20:15

Foto: Shutterstock

Magazin

Otkriven kompjuter star 2.000 godina! Ova mašina i dan danas ostavlja naučnike u čudu!

Antikitera mehanizam je naučnike ostavio u zaprepašćenju otkako je pronađen posle brodoloma u Grčkoj 1901. godine. Smatra se da je starogrčki uređaj na ručni pogon korišćen za predviđanje pomračenja nebeskih tela i drugih astronomskih događaja. Mehanizam je opisan kao astronomski računar kao i prvi analogni kompjuter na svetu. Izrađen je od bronze i ima desetine zupčanika. Na zadnjem delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su bile poznate u vreme kada je uređaj napravljen.

Informer

Rad objavljen u magazinu "Sajentifiks riports" otkriva novi prikaz sistema zupčanika sa svim sitnim detaljima i složenim delovima. Poleđinski deo mehanizma sastavljen je ranijim rekonstrukcijama, ali sastav njegovog celopkupnog sistema zupčanika na zadnjoj strani ostao je misterija. Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, smatraju da su konačno rešili istorijski rebus koristeći trodimenzionalno kompjutersko modeliranje. Ponovo su napravili celu prednju ploču i sada se nadaju da će izraditi celu repliku Antikitere koristeći savremene materijale.

Informer

Na zadnjem delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su bile poznate u vreme kada je uređaj napravljen. Međutim očuvano je ostalo samo 82 mala delića, što predstavlja otprilike trećina uređaja, a to bi značilo da su naučnici morali da slože celu sliku koristeći rendgensko analiziranje i drevne grčke matematičke metode.

Profesor Toni Frit rekao je da su briljantni umovi drevne Grčke na impresivan način prikazali Sunce, Mesec i planete, navodeći kako su napravili model prema svim fizičkim dokazima koji se poklapa sa opisima u naučnim natpisima ugraviranim na samom mehanizmu.