08.11.2023.

17:10

Foto: pexels.com

Magazin

Boja kraljeva, čarobnjaka i umetnika! Volite ljubičasto - predstavlja moć i bogatstvo, nosili su je samo posebni

U zavisnosti od nijanse, ljubičasta boja može simbolizovati kreativnost, duhovnost, mistiku, plemenitost, romantiku, tugu, jedinstvenost i još mnogo toga.

Ljubičasta boja nastaje mešanjem crvene i plave boje, koje su suprotne na koloritu. To znači da ljubičasta boja spaja dve različite energije, strastvenu i emocionalnu crvenu i mirnu i racionalnu plavu.

Nijanse ljubičaste imaju različita značenja. Tamnoljubičasta boja s tamnoplavom nijansom je manifestacija oštrine i moći.

Svetlije nijanse odražavaju nežnost i osetljivost, romantiku i plemenitost.

Ljudi koji vole ljubičastu boju obično su osetljivi, intuitivni, maštoviti i originalni. Oni teže harmoniji uma i srca, ali i skladu sa sobom i svetom oko sebe. Ljubičasta boja, takođe, podstiče nesebičnu ljubav i altruizam, jer je povezana sa višim čakrama i duhovnim dimenzijama.

Informer

 

Boja kraljeva

Kroz istoriju, ljubičasta je bila boja kraljeva, sveštenstva, čarobnjaka i umetnika. To je zato što je ljubičasta boja bila retka i skupa, pa je zato predstavljala bogatstvo, moć, dostojanstvo i kreativnost.

Ljubičasta je, takođe, boja umetnosti, jer inspiriše maštu, izražavanje i inovaciju. Mnogi poznati umetnici su koristili ljubičastu boju u svojim delima, a najpoznatiji među njima su Leonardo da Vinči, Vinsent van Gog, Klod Mone i drugi. Ljubičasta boja ima i neke negativne aspekte, a to su depresija, melanholija, usamljenost, izolacija i narcisoidnost.

Ako ova boja ima više primesa crvene, može biti i znak nezrelosti, hirovitosti, neodlučnosti i nedostatka samopouzdanja. Ljubičasta boja može, takođe, ukazivati na skrivanje pravih osećanja, namera ili identiteta.

Ovo je vrlo snažna i uticajna boja, koja može imati različite učinke na raspoloženje, emocije i ponašanje. Ljubičasta može da pomogne u opuštanju, meditaciji, intuiciji, kreativnosti i duhovnosti, ali i može izazvati tugu, depresiju, zbunjenost i frustraciju.

Informer

 

Ljubičasta boja zahteva ravnotežu i umerenost, jer previše ili premalo ljubičaste boje može biti štetno.

Učinak ljubičaste boje na ljudsku psihu je u većini slučajeva blagotvoran. Smirujuće delovanje na autonomni nervni sistem ogleda se u smanjenju broja otkucaja srca, pa čak i disanja. Krvni pritisak se normalizuje, teskoba, intenzitet napada panike i druge manifestacije vegetativno-vaskularne distonije se ublažavaju.

Ljubičasta boja ima sposobnost da izazove meditativno stanje, pa se zato koristi u duhovnim i magijskim praksama. Podstiče kreativnost, refleksiju i mentalne vežbe.

U nekim kulturama ljubičasta je simbol žalosti.

Česta pojava ljubičaste boje u snu može značiti neku veliku promenu u životu.