Autor: Informer.rs

24.11.2023.

15:40

Foto: profimedia

Magazin

Kada je otvorio svoj restoran jedva je spajao kraj sa krajem! Danas je najbolji kuvar na svetu za 2023. godinu (FOTO)

Poznat je po tome što pomera granice moderne kuhinje i nudi zaista originalna jela. Mesto u njegovom madridskom restoranu čeka se mesecima, a ulaznica je trenutno 365 evra

Nekada su ga nazivali zločestim detetom španske gastro scene - s irokez frizurom, pirsinzima na licu i avangardnim pristupom kuvanju, Dabiz Munjoz Rosiljo (43) oduvek je odskakao od proseka. Španski šef Dabiz Munjoz je na ovogodišnjoj dodeli nagrada "Najbolji šef" održanoj u Jukatanu u Meksiku proglašen najboljim kuvarom na svetu za 2023. godinu.

Dabiz se zaljubio u dobru hranu još kao dečak. Sa svojim roditeljima često je odlazio u restoran "Viridijana", gde se oduševio jelima šefa Abrahama Garsije i njegovom pristupu kuvanju. Garsija ga je podstakao da se upiše na ugostiteljski koledž, ali i da počne da kuva i stvara sopstvenu kulinarsku viziju.

Prve kuvarske trikove naučio je u "Viridijani" i restoranu "Balzak" u Madridu. Čitao je knjige slavnih šefova, putovao i učio. Godinama je živeo u Londonu kuvajući u vrhunskim restoranima poput "Nobua" i "Hakasana", pre nego što je odlučio da se vrati kući i otvori sopstveni restoran.

Informer

Restoran "DiverXO" promenio mu je život iz temelja. Danas se nalaze pri vrhu lestvice najboljih restorana sveta, ali nije tako bilo od početka.

- Neki misle da mi je uspeh pao s nebesa. Ali istina glasi da smo u prvih sedam-osam godina "DiverXO-a" jedva krpili kraj s krajem. Radio sam 17 do 18 sati dnevno, a nekih nedelja jedva da bismo zaradili 500 evra. Kada se nađeš u toj situaciji, ljudi ti govore da grešiš. I onda počneš da se pitaš da li žrtvuješ svoj život za poraz - otkrio je Munjoz u intervjuu za "Iberija plus magazin".

Ovaj Madriđanin, srećom, nije odustajao od svojih snova.

"DiverXO" je smešten u mirnoj rezidencijalnoj četvrti u Madridu, ima tri Mišlenove zvezdice, ali ne izgleda poput tipičnog ekskluzivnog restorana. Već pogled na internet stranu govori o posebnoj viziji glavnog šefa i vlasnika.

Munjoz je poznat po tome što pomera granice moderne kuhinje i nudi zaista originalna jela koja uključuju nesvakidašnje elemente, poput pečenih ušiju praseta, hrskavog pačjeg jezika, slasnog pohovanog mozga u sendviču s bikovim repom i sličnih delikatesa. On kuva mediteranska jela s azijskom šmekom koja su namenjena ljudima koji se ne plaše eksperimentisanja.

Smisliti inovativni koncept koji funkcioniše, veliki je izazov, a neprestano obnavljati taj koncept još je teže.

- Stalno izmišljanje uključuje mnogo truda i zahteva brutalnu procenu vas samih i vašeg poslovanja, a to vas izlaže velikom riziku. Uvek si na rubu provalije. Ali osećam se ugodno u tom scenariju. Želim da se ljudi svaki put kad se vrate u "DiverXO" osećaju kao da su u novom restoranu - objašnjava Munjoz.

Ulaznica za restoran trenutno je 365 evra, a omogućava vam da probate jela s jednog degustacijskog jelovnika koji se može produžiti ili skratiti u zavisnosti od toga koliko imate vremena za jelo.

Restoran je toliko popularan da postoji lista čekanja i mesecima je unapred rezervisan. Mesto će biti još teže dobiti sada kada je Munjoz proglašen za šefa godine.